Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές, μελιτζάνες  και σάλτσα με ξίδι μπαλσάμικο Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές, μελιτζάνες  και σάλτσα με ξίδι μπαλσάμικο

Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές, μελιτζάνες και σάλτσα με ξίδι μπαλσάμικο

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 45 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.7 (25 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά

  • 800 γρ. μπακαλιάρο φρέσκο, φιλέτο (4 τμχ.)
  • 300 γρ. κόκκινη ψητή πιπεριά, κομμένη σε μέτρια καρέ
  • 600 γρ. μελιτζάνες αποφλοιωμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 100 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. κάπαρη
  • 20 γρ. ελιές Καλαμών, κομμένες σε φιλέτα
  • 20 γρ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 80 γρ. μπαλσάμικο ξίδι
  • 40 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά

Αλατίζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και από τις 2 πλευρές. Τοποθετούμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τον μπακαλιάρο από την πλευρά του δέρματος στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 100 γρ. ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Στο ίδιο τηγάνι και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις μελιτζάνες,  την κόκκινη ψητή πιπεριά, το μείγμα του κρεμμυδιού, την ντομάτα, τις ελιές Καλαμών, την κάπαρη και τα βότανα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται και σερβίρουμε με το φιλέτο του μπακαλιάρου.

Για τη σάλτσα

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.

 

Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φρέσκο μπακαλιάρο με παστό μπακαλιάρο που έχουμε πρώτα ξαρμυρίσει, ή φρέσκο τόνο.

Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά

  • 800 γρ. μπακαλιάρο φρέσκο, φιλέτο (4 τμχ.)
  • 300 γρ. κόκκινη ψητή πιπεριά, κομμένη σε μέτρια καρέ
  • 600 γρ. μελιτζάνες αποφλοιωμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 100 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. κάπαρη
  • 20 γρ. ελιές Καλαμών, κομμένες σε φιλέτα
  • 20 γρ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 80 γρ. μπαλσάμικο ξίδι
  • 40 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά

Αλατίζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και από τις 2 πλευρές. Τοποθετούμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τον μπακαλιάρο από την πλευρά του δέρματος στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 100 γρ. ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Στο ίδιο τηγάνι και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις μελιτζάνες,  την κόκκινη ψητή πιπεριά, το μείγμα του κρεμμυδιού, την ντομάτα, τις ελιές Καλαμών, την κάπαρη και τα βότανα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται και σερβίρουμε με το φιλέτο του μπακαλιάρου.

Για τη σάλτσα

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.

 

Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φρέσκο μπακαλιάρο με παστό μπακαλιάρο που έχουμε πρώτα ξαρμυρίσει, ή φρέσκο τόνο.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER