Αρωματικό χόρτο που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Στην ελληνική και γαλλική κουζίνα χρησιμοποιούνται και τα φύλλα και τα κοτσάνια. Στην ιταλική κουζίνα χρησιμοποιούνται μόνο τα φύλλα, ενώ τα κοτσάνια αρωματίζουν ζωμούς. Οι Γάλλοι έχουν τη διάσημη περσιγιάντ (persillade), ένα ψιλοκομμένο μείγμα μαϊντανού και σκόρδου, που προστίθεται πάνω σε όλες τις παρασκευές κρεάτων και σε τηγανητές πατάτες πριν από το σερβίρισμα. Επίσης υπάρχει η γκρεμολάτα (gremolata) –χωρίς την οποία το οσομπούκο (ossobucco) δεν θα ήταν ολοκληρωμένο–, ένα ψιλοκομμένο μείγμα μαϊντανού, σκόρδου και ξύσματος λεμονιού, που προστίθεται στο πιάτο πριν από το σερβίρισμα. Συντηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα τυλιγμένος σε νωπό χαρτί κουζίνας.