Η Φιλοσοφία του www.yiannislucacos.gr

Η Φιλοσοφία του www.yiannislucacos.gr

Αυτός ο ιστότοπος δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2011. Σύντομα έγινε φανερό ότι υπήρχε ανάγκη να ανανεωθεί και να εξελιχθεί στην σημερινή του, πληρέστερη μορφή για να καλύψει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όλων εσάς που αγαπάτε τη μαγειρική και χρειάζεστε έναν καλό ηλεκτρονικό βοηθό για αυτήν!

Η ιδέα προϋπήρχε: φανταζόμουν μια ιστοσελίδα που, εκτός από τη δημοσίευση διάφορων συνταγών, θα μου έδινε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να μεταδώσω την γνώση και την εμπειρία μου ως σεφ σε κάθε ενδιαφερόμενο, εύκολα, απλά και δωρεάν. Η ώθηση για την υλοποίηση αυτού του οράματος ήρθε από εσάς. Η αγάπη σας για την κουζίνα, η εκτίμησή σας προς τη δουλειά μου, το όλο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας, οδήγησαν τελικά εδώ. Με πολύ όρεξη και μετά από πολύ δουλειά, δημιούργησα έναν σύγχρονο, πλήρη και σαφή οδηγό μαγειρικής για όλους! Ακριβώς όπως τον ζητήσατε και με πρωταρχικό σκοπό να έχει πρακτική χρησιμότητα στην κουζίνα και όλο εκείνο το απαραίτητο υλικό που θα καλλιεργήσει και θα προάγει την ενασχόλησή σας με τη μαγειρική.

Φυσικά, μέσα από τον ιστότοπο αυτό, έχει συμπεριληφθεί και επιπρόσθετο υλικό που αφορά γενικότερα στην δουλειά μου. Έτσι, μπορεί κανείς να βρει αρκετές πληροφορίες σχετικά με εμένα και την επαγγελματική μου δραστηριότητα (όπως π.χ. το βιογραφικό μου,  τα βιβλία μου, το εστιατόριο στο οποίο είμαι σεφ και συνιδιοκτήτης, διάφορα νέα και ανακοινώσεις σχετικές με το έργο μου) και επίσης να δει πλούσιο υλικό από συνεντεύξεις στον τύπο και από διάφορες τηλεοπτικές μου εμφανίσεις.

Πρόκειται λοιπόν για έναν πλούσιο ιστότοπο με ποικίλο περιεχόμενο, που αφορά όμως πάντα στην δουλειά μου: τη μαγειρική. Και επειδή απευθύνεται σε όλους εσάς που μοιράζεστε την αγάπη για αυτή τη δουλειά, έχει στηθεί και λειτουργεί με γνώμονα αυτήν. Έτσι, τα σημαντικότερα σημεία της ύλης του είναι πάντα οι δυο μεγάλες μαγειρικές ενότητες, οι «Συνταγές» και  το «Cooking Guide».  Γιατί είναι αυτές που μου επιτρέπουν να μοιράζομαι τη μαγειρική μου εμπειρία με τον καθένα από εσάς. Πάντοτε απλά και κατανοητά.

Μέσα από το κείμενο αυτό λοιπόν, επιδιώκω να εξηγήσω ακριβώς αυτό: τον τρόπο που οραματίστηκα και δόμησα αυτόν τον ιστότοπο ώστε να αποτελέσει έναν πλήρη και σαφή οδηγό μαγειρικής.  Ευελπιστώ ότι στις σελίδες του θα καλύψετε κάθε σας ανάγκη και απορία, θα βρείτε συνταγές για κάθε ώρα και γούστο και επίσης θα ανακαλύψετε πολλές νέες και άκρως ενδιαφέρουσες γνώσεις και τεχνικές της κουζίνας. Επιλέγοντας τα αντίστοιχα πεδία του μενού, δηλαδή τις «Συνταγές» και  το «Cooking Guide», θα βρείτε και πλούσιο, ανάλογο περιεχόμενο: στην πρώτη περίπτωση μια συλλογή από συνταγές μου και στην δεύτερη περίπτωση οδηγίες και συμβουλές για όλες τις πρακτικές της κουζίνας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη φιλοσοφία αυτών των δυο ενοτήτων παρακάτω. 

 

Το Cooking Guide και η φιλοσοφία του

Πρόκειται για αυτό ακριβώς που μαρτυρά το όνομά του. Έναν οδηγό μαγειρικής, και μάλιστα σύγχρονο, πλήρη και απόλυτα σαφή. 
Οι γνώσεις και οι πληροφορίες που περιέχει, είναι διαμορφωμένες και οργανωμένες σε 6 υπο-ενότητες. Κάθε μια από αυτές αποτελεί και έναν διαφορετικό τρόπο μετάδοσης της γνώσης, όλες όμως χαρακτηρίζονται από απόλυτη σαφήνεια. Ο οδηγός λοιπόν περιλαμβάνει τα εξής:

Tips
Πρόκειται για μικρές συμβουλές που αφορούν σε οποιοδήποτε κομμάτι της μαγειρικής διαδικασίας. Από την προετοιμασία της κουζίνας ως την συντήρηση του μαγειρεμένου τροφίμου. Καλύπτει εξαιρετικά την ανάγκη όσων από εσάς χρειάζεστε μια «γρήγορη», συνοπτική οδηγία επί κάποιου μαγειρικού θέματος.

Q & A
Σε αυτήν την ενότητα, επιδιώκω να απαντήσω στις συνηθέστερες απορίες και ερωτήσεις όσων ασχολούνται με τη μαγειρική, είτε πρόκειται για αρχάριους είτε για πιο προχωρημένους. Στο περιεχόμενό της θα ανακαλύψετε σίγουρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Και επειδή προφανώς δεν μπορώ να φανταστώ όλα όσα σας απασχολούν και θέλετε να μάθετε, φρόντισα να σας δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλετε την δική σας μαγειρική ερώτηση για να σας την απαντήσω. Δείτε το πώς στην σχετική σελίδα.

How to
Πρόκειται για το πιο «πρακτικό» κομμάτι του οδηγού. Εδώ, επεξηγούνται βήμα-βήμα , με την βοήθεια ανάλογου φωτογραφικού υλικού ή video , βασικές τεχνικές και διαδικασίες μαγειρικής. Απευθύνεται σε κάθε επιπέδου μάγειρες, ακόμα και εντελώς αρχάριους. Με τη βοήθεια των θεμάτων του “How to” μπορείτε λοιπόν τόσο να αναπτύξετε νέες δεξιότητες όσο και να βελτιώσετε αυτές που ήδη έχετε.

Lessons
Η υπο-ενότητα αυτή αφορά ιδιαίτερα όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν την θεωρητική τους γνώση επί της κουζίνας. Περιλαμβάνει μικρά μαθήματα μαγειρικής, διατυπωμένα απλά και κατανοητά για όλους. Κριτήριό μου στην επιλογή των θεμάτων, είναι η χρηστικότητά τους. Η θεωρητική γνώση που επιθυμώ να μεταδώσω μέσω αυτών είναι γνώση με πρακτικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα ενός μάγειρα, και όχι οποιαδήποτε θεωρία που θα μείνει απλά θεωρία. Τα μαθήματα αυτά λοιπόν υπάρχουν εδώ για να ολοκληρώσουν τη μαγειρική σας αντίληψη, βοηθώντας σας να αναπτύξετε μια ευρύτερη γνώση για τις κατάλληλες επιλογές σχετικά με τα υλικά και τις τεχνικές σας. H ύλη των Lessons, με αυτά τα πιο τεχνικά και θεωρητικά της θέματα, πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει πολύ όσους θέλουν όχι απλά να εφαρμόζουν μια διαδικασία στην κουζίνα αλλά να μπορούν κιόλας να την εξηγήσουν, γνωρίζοντας κάτι παραπάνω για αυτήν.

Υλικά
Ανακαλύπτοντας συνταγές, είναι πολύ πιθανόν να ανακαλύψετε και νέα υλικά που δεν γνωρίζατε. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από τον οδηγό μαγειρικής μου ένας ολοκληρωμένος κατάλογος υλικών. Για την καλύτερη δυνατή χρησιμότητά του και την πληρέστερη κατάρτισή σας, θεώρησα απαραίτητο στην περιγραφή του κάθε ξεχωριστού υλικού να δίνονται πληροφορίες σχετικές με την προέλευσή του, τα χαρακτηριστικά του, την χρήση και συντήρησή του όπως επίσης και την εποχικότητά του. 

Όροι
Καθημερινά ακούμε διάφορους μαγειρικούς όρους ενώ πολλές φορές δεν ξέρουμε τι σημαίνουν. Παραδείγματος χάριν, πόσοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η γκανάς, το καρπάτσιο, η σάλτσα μπεαρνέζ (béarnaise) ή τι σημαίνει μπλασάρισμα σε μια συνταγή ;  Επίσης, όσο εμπλουτίζετε τη μαγειρική σας γνώση, τόσο θα συναντάτε νέους όρους, που συχνά θα αναρωτιέστε τι σημαίνουν. Στην ενότητα αυτή λοιπόν θα βρείτε την απάντηση σε κάθε σχετική σας απορία. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα μάλιστα ανακαλύπτοντας ότι η ορολογία που περιλαμβάνεται αφορά ευρύτερα τη μαγειρική και τη γαστρονομία.

 

Οι Συνταγές και η φιλοσοφία τους

Θεωρώ σκόπιμο να μοιραστώ μαζί σας λίγα πράγματα για τη φιλοσοφία μου πάνω στη μαγειρική, καθώς και να δώσω ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργούν οι συνταγές σε αυτή τη σελίδα.

Πάντα πίστευα πως το σπουδαιότερο ρόλο στη μαγειρική τον παίζει η τεχνική. Με σωστή τεχνική κατάρτιση και αντίληψη μπορείς να φτάσεις πολύ μακριά. Για να τις αποκτήσουμε, πρέπει να εστιάσουμε σε αυτές και όχι πάνω σε συνταγές. Οι συνταγές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν οδηγοί που μας προσφέρουν μια γενική κατεύθυνση. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημαντικά μαθήματα που πήρα στη σχολή μαγειρικής, το οποίο και προσπαθώ να μεταδώσω με ένθερμο ζήλο, καθώς στις συναναστροφές μου με ανθρώπους που αγαπούν να μαγειρεύουν αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μεγάλη προσκόλληση στις συνταγές.

Η συμβουλή μου είναι πως η προσκόλληση αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί από την ανάπτυξη της χρήσης των αισθήσεών μας. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας όταν μαγειρεύετε, για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει. Όλες είναι χρήσιμες, οι προφανείς, γεύση, όσφρηση και όραση, και οι ίσως όχι τόσο προφανείς, ακοή και αφή. Μόνο αυτές είναι οι πραγματικοί οδηγοί, καθώς αποτελούν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, και αυτές θα πρέπει να εμπιστεύεστε.

Οι συνταγές που παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα είναι χωρισμένες σε κάποιες βασικές κατηγορίες, π.χ. Σάλτσες, Γλυκά, Ορεκτικά, Σούπες, κλπ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή σας. Στην κατηγορία «Βασικές Συνταγές»  θα βρείτε τις κυριότερες  συνταγές γενικής χρήσης, όπως για παράδειγμα σάλτσες, ζωμούς κ.λπ., που χρησιμοποιώ αρκετά στη μαγειρική μου. Συχνά θα τις δείτε να αναφέρονται μέσα σε άλλες συνταγές ως «Υποσυνταγές» κάτω από την σχετική υποκεφαλίδα.

Γενικότερα, οι περισσότερες συνταγές που μοιράζομαι μαζί σας είναι αρκετά απλές και καθημερινές, χωρίς όμως να λείπουν και οι περισσότερο επιτηδευμένες. Είναι δομημένες με απλό και κατανοητό τρόπο, που παρουσιάζει τις επιμέρους συνταγές που απαρτίζουν το κάθε πιάτο χωριστά. Με τον τρόπο αυτό, θεωρώ πως γίνεται πιο εύκολη η εκτέλεση της κάθε συνταγής, καθώς σας δίνεται η επιλογή να μαγειρέψετε όποια επιμέρους συνταγή επιθυμείτε ή και να την παντρέψετε με όποια άλλη εσείς θέλετε.

Ακόμα, θέλω να σας μιλήσω για μια πολύ σημαντική για εμένα δυνατότητα που έχετε εσείς ως επισκέπτης της σελίδας. Όπως θα παρατηρήσετε, κάτω από τον τίτλο κάθε συνταγής, υπάρχει μια μορφή βαθμολογίας με αστεράκια. Σας προσκαλώ λοιπόν με αυτόν τον απλό τρόπο να εκφράσετε τη γνώμη σας για την κάθε συνταγή που δημοσιεύω. Απλά βάλτε το ποντίκι σας πάνω στο 1, 2, 3, 4 ή 5 αστέρι - ανάλογα με την αξιολόγησή σας - και κάντε κλικ. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αμέσως.  

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια τεχνικά σημεία που καλό είναι να έχετε υπόψη σας πριν προχωρήσετε στην εκτέλεση των συνταγών.

• Τα γραμμάρια είναι η κύρια μονάδα μέτρησης στις συνταγές. Υπάρχει επίσης το τεμάχιο. Κουταλάκια, κούπες, πρέζες και τα συναφή δεν τα προτιμώ, καθώς δεν εξασφαλίζουν ούτε αξιόπιστες ούτε ακριβείς μετρήσεις. Το ζύγισμα του βάρους είναι ο πιο εύκολος, εργονομικός και αξιόπιστος τρόπος για τη μέτρηση των υλικών.

• Ποσότητες υπάρχουν για τα περισσότερα συστατικά, όχι όμως για όλα. Όπου δεν αναφέρονται, χρησιμοποιήστε το γούστο σας (κάτι που ενθαρρύνω να κάνετε ούτως ή άλλως).

• Εξαιτίας δυσκολίας σε ορισμένες μετατροπές ή και ενδεχόμενης χρησιμότητας στην παρασκευή μεγαλύτερης ποσότητας, οι επιμέρους συνταγές που μπορεί να απαρτίζουν κάποιο πιάτο μπορεί να αποδίδουν περισσότερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεστε για το πιάτο. Σε τέτοια περίπτωση διαχειρίζεστε το πλεόνασμα όπως εσείς επιθυμείτε.

• Τα διάφορα τρόφιμα είναι ζυγισμένα μετά την επεξεργασία τους. Όταν δηλαδή η συνταγή ζητάει 500 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, εννοεί πως πρέπει να ζυγίσουμε 500 γρ. κρεμμύδι αφού το έχουμε ψιλοκόψει, και όχι να ζυγίσουμε 500 γρ. κρεμμύδι ολόκληρο και να το ψιλοκόψουμε μετά.

• Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να είναι πλυμένα πριν από τη χρήση τους.

Σας προσκαλώ να χρησιμοποιήσετε τις συνταγές με όποιον τρόπο επιθυμείτε και ελπίζω να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργικής ενασχόλησης στην κουζίνα σας.

Γιάννης Λουκάκος

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner