ΞΙΔΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ

ΞΙΔΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ

Ιδιαίτερα δημοφιλές ξίδι με χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Η καταγωγή του είναι Ιταλική και εντοπίζεται μια χιλιετία πίσω. Ο παραδοσιακός τόπος προέλευσής του είναι η Μοντένα και το σταφύλι της, Trebbiano.

Το αυθεντικό, παραδοσιακό μπαλσάμικο ωριμάζει για πάρα πολλά χρόνια σε ξύλινα βαρέλια (από 12 έως 40 χρόνια) και αναπτύσσει πολύπλοκες γεύσεις και σχετικά πυκνή σύσταση. Παρασκευάζεται από πετιμέζι, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να διασπούν τα σάκχαρα και να το μετατρέπουν κατευθείαν σε ξίδι.  Η τιμή του εξαρτάται από το χρόνο παλαίωσης.

Το μπαλσάμικο είναι πιο παχύρρευστο από το ξίδι κρασιού και ιδιαίτερα αρωματικό. Η γεύση του είναι γεμάτη,  όξινη αλλά και ελαφρώς γλυκιά μαζί και έχει δρύινα στοιχεία. Γενικότερα όμως εξαρτάται από την παλαιότητά του (πόσο ωριμασμένο είναι) και την ποιότητά του.

Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Μερικές σταγόνες από ένα καλό μπαλσάμικο αρκούν για να προσδώσουν τα χαρακτηριστικά του στο πιάτο μας. Μπαίνει σε σαλάτες, σε μαρινάδες, σε ψητά κρέατα και σάλτσες. 

Τα περισσότερα ξίδια αυτής της κατηγορίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι ξίδια που έχουν προκύψει από παλαίωση, αλλά παίρνουν το χρώμα τους από άλλα υλικά που προστίθενται σε αυτά.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner