Ξινόμαυρο

Ξινόμαυρο

Προέλευση
Ελληνική ερυθρή ποικιλία, πρωταγωνίστρια του Βορειοελλαδικού χώρου, με την Νάουσα να κρατά τα ηνία στην καλλιέργειά της.

Αρώματα
Παρουσιάζει πολυπλοκότητα στη μύτη. Κυρίαρχα είναι τα μπαχαρικά και τα κόκκινα φρούτα, αλλά και αυτό ανάλογα με την «σχολή» παραγωγής του.  Στην παραδοσιακή «εκδοχή» του αναδύει αρώματα ντομάτας και φράουλας ενώ στην μοντέρνα χαρακτηρίζεται από πυκνότερο άρωμα, με κυρίαρχο αυτό της ελιάς & των κοκκινόμαυρων φρούτων.

Στόμα
Πληθωρικό και δυνατό. Η παραδοσιακή σχολή το θέλει να έχει έντονη οξύτητα και τανίνη στο στόμα ενώ η μοντέρνα του δίνει πιο ευγενικές τανίνες χάρη στην επιλεκτική χρήση νέων βαρελιών.

Γενικές πληροφορίες
Η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Β. Ελλάδα. Ιδιαίτερα πολύπλευρη και πολυδυναμική. Αν και είναι διάσημη για τα κόκκινα κρασιά της, παράγει τα καλύτερα ροζέ της Ελλάδας, καθώς και λευκά με την μέθοδο Blanc de Noir. Από την συγκεκριμένη ποικιλία παράγονται οι οίνοι ΟΠΑΠ «Νάουσα», «Αμύνταιο», «Γουμένισσα» και «Ραψάνη». Οι δυο τελευταίες έχουν πιο μαλακό χαρακτήρα, λόγω της πρόσμειξης του Ξινόμαυρου με άλλες ποικιλίες. Ο οίνος της παραδοσιακής σχολής παραγωγής της Νάουσας συνδυάζεται καταπληκτικά με αρνάκι.
 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner