Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και παρμεζάνα

Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και παρμεζάνα

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 30 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.5 (102 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το ριζότο

  • 400 γρ.  ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κρασί λευκό
  • 1.5 kg. ζωμός μανιταριών
  • 500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
  • 300 γρ μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε λωρίδες
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • λάδι λευκής τρούφας (προαιρετικά)
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ριζότο

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθόλη τη διάρκεια παρασκευής.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια, με την εξής διαδικασία: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και τα στρόγγυλα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. (Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα, που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι.) Τ’ αποσύρουμε απ' το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μανιτάρια πλευρώτους. Μόλις ροδίσουν καλά, τα σουρώνουμε και αυτά. Κρατάμε όλα τα μανιτάρια σοτέ σ’ ένα σκεύος, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο τελείωμα του ριζότο.

Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι.

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά περίπου.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το τσάιβς, την παρμεζάνα, το βούτυρο και το λάδι τρούφας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.

Για το ριζότο

  • 400 γρ.  ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κρασί λευκό
  • 1.5 kg. ζωμός μανιταριών
  • 500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
  • 300 γρ μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε λωρίδες
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • λάδι λευκής τρούφας (προαιρετικά)
  • αλάτι

Για το ριζότο

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθόλη τη διάρκεια παρασκευής.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια, με την εξής διαδικασία: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και τα στρόγγυλα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. (Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα, που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι.) Τ’ αποσύρουμε απ' το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μανιτάρια πλευρώτους. Μόλις ροδίσουν καλά, τα σουρώνουμε και αυτά. Κρατάμε όλα τα μανιτάρια σοτέ σ’ ένα σκεύος, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο τελείωμα του ριζότο.

Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι.

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά περίπου.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το τσάιβς, την παρμεζάνα, το βούτυρο και το λάδι τρούφας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER