Μαρμιτάκο με μπακαλιάρο

Μαρμιτάκο με μπακαλιάρο

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.7 (7 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τον παστό μπακαλιάρο

  • 600 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, χωρίς δέρμα, σε χοντρά καρέ
  • 2 κιλά νερό
  • 100 γρ. αλάτι

Για το μαρμιτάκο

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το άσπρο μέρος, σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ντομάτα φρέσκια, κονκασέ
  • 400 γρ. πατάτες, σε χοντρά καρέ
  • 600 γρ. ζωμός ψαριού
  • 120 γρ. πιπεριά κόκκινη ψητή, σε χοντρά καρέ
  • 5 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • 2 γρ. τσίλι πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. μπακαλιάρος παστός
  • 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 10 γρ. σκόρδο τραγανό
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον παστό μπακαλιάρο

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό μαζί με το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να κρυώσει. Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα στην άλμη και τα μαρινάρουμε για 4 ώρες. Τέλος, τα αποσύρουμε και τα στεγνώνουμε.

Για το μαρμιτάκο

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, το ιδρώνουμε και μετά προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμύδι. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.

Ρίχνουμε τη ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της.

Ρίχνουμε τις πατάτες και τον ζωμό ψαριού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε την πιπεριά, την πάπρικα, το τσίλι και τον μπακαλιάρο.

Αλατίζουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να είναι έτοιμο το ψάρι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Σερβίρουμε με το τηγανητό σκόρδο.

Για τον παστό μπακαλιάρο

  • 600 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, χωρίς δέρμα, σε χοντρά καρέ
  • 2 κιλά νερό
  • 100 γρ. αλάτι

Για το μαρμιτάκο

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το άσπρο μέρος, σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ντομάτα φρέσκια, κονκασέ
  • 400 γρ. πατάτες, σε χοντρά καρέ
  • 600 γρ. ζωμός ψαριού
  • 120 γρ. πιπεριά κόκκινη ψητή, σε χοντρά καρέ
  • 5 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • 2 γρ. τσίλι πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. μπακαλιάρος παστός
  • 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 10 γρ. σκόρδο τραγανό
  • αλάτι

Για τον παστό μπακαλιάρο

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό μαζί με το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να κρυώσει. Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα στην άλμη και τα μαρινάρουμε για 4 ώρες. Τέλος, τα αποσύρουμε και τα στεγνώνουμε.

Για το μαρμιτάκο

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, το ιδρώνουμε και μετά προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμύδι. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.

Ρίχνουμε τη ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της.

Ρίχνουμε τις πατάτες και τον ζωμό ψαριού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε την πιπεριά, την πάπρικα, το τσίλι και τον μπακαλιάρο.

Αλατίζουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να είναι έτοιμο το ψάρι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Σερβίρουμε με το τηγανητό σκόρδο.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER