Coq au vin : Κόκορας μαγειρεμένος με κόκκινο κρασί, μπέικον, λαχανικά και ταλιατέλες βουτύρου Coq au vin : Κόκορας μαγειρεμένος με κόκκινο κρασί, μπέικον, λαχανικά και ταλιατέλες βουτύρου

Coq au vin : Κόκορας μαγειρεμένος με κόκκινο κρασί, μπέικον, λαχανικά και ταλιατέλες βουτύρου

ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.6 (8 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 700 γρ. κόκορας, μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μπέικον, κομμένο ζουλιέν
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κοκκάρι
  • 180 γρ. καρότο
  • 60 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. μαυροδάφνη
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 600 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες
  • 20 γρ. παρμεζάνα
  • Τσάιβς 
  • Αλάτι
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 2 γρ. δενδρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Αλατίζουμε τον κόκορα καλά απ' όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κόκορα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Αποσύρουμε το κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι ν’ αρχίσει να παίρνει χρώμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ξανθό χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ρίχνοντας στην κατσαρόλα το καρότο και το πράσο. Προσθέτουμε το σκόρδο, και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλυφθεί σχεδόν από τα υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφού ο κόκορας έχει πια μαγειρευτεί, χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε εκεί το μισό βούτυρο (60γρ), τις βρασμένες ταλιατέλες, την παρμεζάνα και το τσάιβς. Ανακατεύουμε και έχουμε έτοιμα τα ζυμαρικά για το σερβίρισμα.

Τέλος, ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα του κόκορα, προσθέτοντας στην κατσαρόλα το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ωραίο, δεμένο αποτέλεσμα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τις ταλιατέλες και περιμετρικά τον κόκορα με τα λαχανικά και τη σάλτσα του.

Για το πιάτο

  • 700 γρ. κόκορας, μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μπέικον, κομμένο ζουλιέν
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κοκκάρι
  • 180 γρ. καρότο
  • 60 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. μαυροδάφνη
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 600 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες
  • 20 γρ. παρμεζάνα
  • Τσάιβς 
  • Αλάτι
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 2 γρ. δενδρολίβανο

Για το πιάτο

Αλατίζουμε τον κόκορα καλά απ' όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κόκορα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Αποσύρουμε το κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι ν’ αρχίσει να παίρνει χρώμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ξανθό χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ρίχνοντας στην κατσαρόλα το καρότο και το πράσο. Προσθέτουμε το σκόρδο, και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλυφθεί σχεδόν από τα υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφού ο κόκορας έχει πια μαγειρευτεί, χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε εκεί το μισό βούτυρο (60γρ), τις βρασμένες ταλιατέλες, την παρμεζάνα και το τσάιβς. Ανακατεύουμε και έχουμε έτοιμα τα ζυμαρικά για το σερβίρισμα.

Τέλος, ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα του κόκορα, προσθέτοντας στην κατσαρόλα το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ωραίο, δεμένο αποτέλεσμα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τις ταλιατέλες και περιμετρικά τον κόκορα με τα λαχανικά και τη σάλτσα του.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER