Καλτσόνε με τυριά και πικάντικο σαλάμι Καλτσόνε με τυριά και πικάντικο σαλάμι

Καλτσόνε με τυριά και πικάντικο σαλάμι

1 Καλτσόνε (28 εκ.) 30 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.6 (7 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το καλτσόνε

  • 220 γρ. ζύμη για πίτσα με αλεύρι ολικής
  • 50 γρ. ρικότα
  • 50 γρ. ξινομυζήθρα
  • 50 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 4 γρ. βασιλικός, φύλλα, χοντροκομμένα
  • 30 γρ. σαλάμι πικάντικο, σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 400 γρ. τομάτα κονκασέ, από κονσέρβα
  • 40 γρ. πελτές ντομάτας
  • 10 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
  • 4 γρ. βασιλικός, φρέσκος
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το καλτσόνε

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τον βασιλικό.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια αλευριού, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης προς τις άκρες σε δίσκο 28εκ..
Στη μισή επιφάνεια της ζύμης απλώνουμε το μείγμα των τυριών αφήνοντας 0,5εκ. κενό από την άκρη της. Στρώνουμε πάνω από το μείγμα των τυριών ομοιόμορφα το σαλάμι, καλύπτουμε με την σάλτσα και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.

Με την κενή επιφάνεια της ζύμης καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υλικά, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο και κλείνουμε πιέζοντας περιμετρικά τις άκρες με τα δάχτυλά μας.
Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τρύπα στην μέση της κορυφής του καλτσόνε για να μπορεί να αποβάλει την υγρασία της γέμισης.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με πλάκα πίτσας, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 280°C (ή στην υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει ο φούρνος μας) μέχρι να λιώσουν τα τυριά και το ζυμάρι να γίνει χρυσαφένιο.
Βγάζουμε το καλτσόνε από το φούρνο, το αφήνουμε σε ένα σχαράκι για περίπου 2 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

Στο μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

Για το καλτσόνε

  • 220 γρ. ζύμη για πίτσα με αλεύρι ολικής
  • 50 γρ. ρικότα
  • 50 γρ. ξινομυζήθρα
  • 50 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 4 γρ. βασιλικός, φύλλα, χοντροκομμένα
  • 30 γρ. σαλάμι πικάντικο, σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 400 γρ. τομάτα κονκασέ, από κονσέρβα
  • 40 γρ. πελτές ντομάτας
  • 10 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
  • 4 γρ. βασιλικός, φρέσκος
  • αλάτι

Για το καλτσόνε

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τον βασιλικό.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια αλευριού, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης προς τις άκρες σε δίσκο 28εκ..
Στη μισή επιφάνεια της ζύμης απλώνουμε το μείγμα των τυριών αφήνοντας 0,5εκ. κενό από την άκρη της. Στρώνουμε πάνω από το μείγμα των τυριών ομοιόμορφα το σαλάμι, καλύπτουμε με την σάλτσα και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.

Με την κενή επιφάνεια της ζύμης καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υλικά, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο και κλείνουμε πιέζοντας περιμετρικά τις άκρες με τα δάχτυλά μας.
Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τρύπα στην μέση της κορυφής του καλτσόνε για να μπορεί να αποβάλει την υγρασία της γέμισης.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με πλάκα πίτσας, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 280°C (ή στην υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει ο φούρνος μας) μέχρι να λιώσουν τα τυριά και το ζυμάρι να γίνει χρυσαφένιο.
Βγάζουμε το καλτσόνε από το φούρνο, το αφήνουμε σε ένα σχαράκι για περίπου 2 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

Στο μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner