Κουνουπίδι spicy γιαχνί με creamy tofu - Γκίκας Ξενάκης Κουνουπίδι spicy γιαχνί με creamy tofu - Γκίκας Ξενάκης

Κουνουπίδι spicy γιαχνί με creamy tofu - Γκίκας Ξενάκης

Για 4 μερίδες 45 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (2 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το κουνουπίδι spicy γιαχνί με creamy tofu

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, πολτοποιημένη
  • 150 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 2 γρ. κύμινο, σκόνη
  • 4 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • 500 γρ. κουνουπίδι, τριμμένο
  • 80 γρ. κρέμα καρύδας
  • 10 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 30 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 10 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 5 γρ. harissa
  • 150 γρ. creamy tofu
  • ελαιόλαδο
  • βασιλικός, φύλλα, για το γαρνίρισμα

Για το creamy tofu

  • 1 κιλό γάλα σόγιας, χωρίς ζάχαρη
  • 5 γρ. ξινό
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το κουνουπίδι spicy γιαχνί με creamy tofu

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, ανεβάζουμε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθούν ελαφρώς τα υγρά της σάλτσας, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, το κουνουπίδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει και να μαλακώσει ελαφρώς το κουνουπίδι, για περίπου 8 με 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη κρέμα καρύδας, αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο, προσθέτουμε το creamy tofu, λίγο ελαιόλαδο και λίγα φύλλα βασιλικού.

 

Για το creamy tofu

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα. Θέτουμε την εστία σε μέτρια ένταση, προσθέτουμε το ξινό και λίγο πριν φτάσει το γάλα σε σημείο βρασμού, (ιδανικά ελέγχουμε με θερμόμετρο στους 85°C)

σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε με αργές κινήσεις μέχρι το γάλα να κόψει τελείως και να χωριστεί το νερό από τις πρωτεΐνες. Αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει ελαφρώς, σουρώνουμε από λεπτή σήτα και το αφήνουμε να στραγγίξει μέχρι να φύγει η υγρασία του και να πήξει για περίπου 30 λεπτά. Μεταφέρουμε το tofu στον κάδο του μπλέντερ, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αποκτήσει μία κρεμώδη υφή.

 

*Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία για το tofu από το προηγούμενο βράδυ, να το αφήσουμε στο ψυγείο να στραγγίξει καλά και να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.

 

Για το κουνουπίδι spicy γιαχνί με creamy tofu

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, πολτοποιημένη
  • 150 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 2 γρ. κύμινο, σκόνη
  • 4 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • 500 γρ. κουνουπίδι, τριμμένο
  • 80 γρ. κρέμα καρύδας
  • 10 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 30 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 10 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 5 γρ. harissa
  • 150 γρ. creamy tofu
  • ελαιόλαδο
  • βασιλικός, φύλλα, για το γαρνίρισμα

Για το creamy tofu

  • 1 κιλό γάλα σόγιας, χωρίς ζάχαρη
  • 5 γρ. ξινό
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για το κουνουπίδι spicy γιαχνί με creamy tofu

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, ανεβάζουμε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθούν ελαφρώς τα υγρά της σάλτσας, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, το κουνουπίδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει και να μαλακώσει ελαφρώς το κουνουπίδι, για περίπου 8 με 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη κρέμα καρύδας, αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο, προσθέτουμε το creamy tofu, λίγο ελαιόλαδο και λίγα φύλλα βασιλικού.

 

Για το creamy tofu

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα. Θέτουμε την εστία σε μέτρια ένταση, προσθέτουμε το ξινό και λίγο πριν φτάσει το γάλα σε σημείο βρασμού, (ιδανικά ελέγχουμε με θερμόμετρο στους 85°C)

σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε με αργές κινήσεις μέχρι το γάλα να κόψει τελείως και να χωριστεί το νερό από τις πρωτεΐνες. Αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει ελαφρώς, σουρώνουμε από λεπτή σήτα και το αφήνουμε να στραγγίξει μέχρι να φύγει η υγρασία του και να πήξει για περίπου 30 λεπτά. Μεταφέρουμε το tofu στον κάδο του μπλέντερ, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αποκτήσει μία κρεμώδη υφή.

 

*Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία για το tofu από το προηγούμενο βράδυ, να το αφήσουμε στο ψυγείο να στραγγίξει καλά και να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ