Πατάτες ογκρατέν με σελινόριζα και χωριάτικο λευκό τυρί Πατάτες ογκρατέν με σελινόριζα και χωριάτικο λευκό τυρί

Πατάτες ογκρατέν με σελινόριζα και χωριάτικο λευκό τυρί

ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΨΙ 30X20 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (7 votes)

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. φρέσκο γάλα 3,7% λιπαρά
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
  • 700 γρ. πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 15 γρ. αλάτι
  • 180 γρ. λευκό τυρί
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • πιπέρι μαύρο, χοντροτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, κρέμα γάλακτος, το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σελινόριζα και τις πατάτες και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο έτσι ώστε να σιγοβράζει το φαγητό και σκεπάζουμε με καπάκι. Ανακατεύουμε απαλά ανά τακτά διαστήματα κουνώντας την κατσαρόλα, προσπαθώντας να μη σπάσουμε τις φέτες της σελινόριζας και της πατάτας. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και η σάλτσα έχει χυλώσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι, ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται. Σε ένα ταψί 30x20 στρώνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τις πατάτες και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια το λευκό τυρί. Κάνουμε άλλη μια στρώση με το υπόλοιπο μείγμα με τις πατάτες, καλύπτουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα, για περίπου 40 λεπτά.

Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, σερβίρουμε σε πιάτα, προσθέτουμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι, το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο και τρίβουμε με τα χέρια λίγο επιπλέον λευκό τυρί.

  • 300 γρ. φρέσκο γάλα 3,7% λιπαρά
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
  • 700 γρ. πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 15 γρ. αλάτι
  • 180 γρ. λευκό τυρί
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • πιπέρι μαύρο, χοντροτριμμένο

VIDEO DIRECTIONS

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, κρέμα γάλακτος, το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σελινόριζα και τις πατάτες και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο έτσι ώστε να σιγοβράζει το φαγητό και σκεπάζουμε με καπάκι. Ανακατεύουμε απαλά ανά τακτά διαστήματα κουνώντας την κατσαρόλα, προσπαθώντας να μη σπάσουμε τις φέτες της σελινόριζας και της πατάτας. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και η σάλτσα έχει χυλώσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι, ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται. Σε ένα ταψί 30x20 στρώνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τις πατάτες και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια το λευκό τυρί. Κάνουμε άλλη μια στρώση με το υπόλοιπο μείγμα με τις πατάτες, καλύπτουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα, για περίπου 40 λεπτά.

Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, σερβίρουμε σε πιάτα, προσθέτουμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι, το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο και τρίβουμε με τα χέρια λίγο επιπλέον λευκό τυρί.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner