Κοτόσουπα αυγολέμονο με λαχανικά και κρουτόν Κοτόσουπα αυγολέμονο με λαχανικά και κρουτόν

Κοτόσουπα αυγολέμονο με λαχανικά και κρουτόν

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 5 (3 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το τελείωμα της σούπας

  • 400 γρ. στήθος κοτόπουλου, φιλέτο με δέρμα
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σελινόριζα, σε μικρό καρέ μαγειρεμένη
  • 100 γρ. καρότο, σε μικρό καρέ, μαγειρεμένο
  • 1200 γρ. κοτόσουπα αυγολέμονο
  • 30 γρ. κρουτόν
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την κοτόσουπα αυγολέμονο

  • 2,5 κιλά ζωμός κοτόπουλου
  • 100 γρ. καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
  • 100 γρ. σελινόριζα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 300 γρ. κρεμμύδι, σε μεγάλα κομμάτια
  • 20 γρ. lemongrass, σπασμένο
  • 25 γρ. σκόρδο, σκελίδες σπασμένες
  • 10 γρ. πιπεριά τσίλι,
  • 60 γρ. χυμός λεμονιού
  • κορν φλάουρ
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. κρόκος αυγού, περίπου 4 κρόκοι
  • 10 γρ. ξύσμα λεμονιού, περίπου 1,5 λεμόνι
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το τελείωμα της σούπας

Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά και από τις δύο πλευρές. 
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιλέτο κοτόπουλο με το δέρμα του μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα εξωτερικά και μέχρι να είναι εσωτερικά σχεδόν έτοιμο. Γυρνάμε από την άλλη μεριά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από τη φωτιά. Το κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε με τη σούπα και τα λαχανικά. Συνοδεύουμε με κρουτόν. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Για την κοτόσουπα αυγολέμονο

Βάζουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το καρότο, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, το lemongrass, το σκόρδο και την πιπεριά. Σιγοβράζουμε τον ζωμό μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό του αρχικού. Σουρώνουμε τον ζωμό, πετάμε τα στερεά και τον ξαναβάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο κορν φλάουρ με νερό και προσθέτουμε στον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό και αν είμαστε ικανοποιημένοι με την πυκνότητα σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ακόμη. Αν όχι, προσθέτουμε ακόμη λίγο κορν φλάουρ. Αλατίζουμε και ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.  Τοποθετούμε τους κρόκους και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα ώστε να σπάσουν. Παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα από τον ζωμό και ρίχνουμε με αργή ροή στους κρόκους ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα. Αφού ρίξουμε αρκετή ποσότητα ώστε να ζεσταθεί καλά το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και διατηρώντας τη θερμοκρασία σε μέτριο επίπεδο ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει λίγο ακόμη η σούπα από τους κρόκους. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται. Σουρώνουμε τη σούπα σε ψιλή σήτα και προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού.

 

Tip: Αν δεν έχουμε ζωμό κοτόπουλου βράζουμε κοτόπουλο όπως στην κλασική κοτόσουπα

 

Για το τελείωμα της σούπας

  • 400 γρ. στήθος κοτόπουλου, φιλέτο με δέρμα
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σελινόριζα, σε μικρό καρέ μαγειρεμένη
  • 100 γρ. καρότο, σε μικρό καρέ, μαγειρεμένο
  • 1200 γρ. κοτόσουπα αυγολέμονο
  • 30 γρ. κρουτόν
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την κοτόσουπα αυγολέμονο

  • 2,5 κιλά ζωμός κοτόπουλου
  • 100 γρ. καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
  • 100 γρ. σελινόριζα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 300 γρ. κρεμμύδι, σε μεγάλα κομμάτια
  • 20 γρ. lemongrass, σπασμένο
  • 25 γρ. σκόρδο, σκελίδες σπασμένες
  • 10 γρ. πιπεριά τσίλι,
  • 60 γρ. χυμός λεμονιού
  • κορν φλάουρ
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. κρόκος αυγού, περίπου 4 κρόκοι
  • 10 γρ. ξύσμα λεμονιού, περίπου 1,5 λεμόνι
  • αλάτι

Για το τελείωμα της σούπας

Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά και από τις δύο πλευρές. 
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιλέτο κοτόπουλο με το δέρμα του μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα εξωτερικά και μέχρι να είναι εσωτερικά σχεδόν έτοιμο. Γυρνάμε από την άλλη μεριά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από τη φωτιά. Το κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε με τη σούπα και τα λαχανικά. Συνοδεύουμε με κρουτόν. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Για την κοτόσουπα αυγολέμονο

Βάζουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το καρότο, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, το lemongrass, το σκόρδο και την πιπεριά. Σιγοβράζουμε τον ζωμό μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό του αρχικού. Σουρώνουμε τον ζωμό, πετάμε τα στερεά και τον ξαναβάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο κορν φλάουρ με νερό και προσθέτουμε στον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό και αν είμαστε ικανοποιημένοι με την πυκνότητα σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ακόμη. Αν όχι, προσθέτουμε ακόμη λίγο κορν φλάουρ. Αλατίζουμε και ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.  Τοποθετούμε τους κρόκους και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα ώστε να σπάσουν. Παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα από τον ζωμό και ρίχνουμε με αργή ροή στους κρόκους ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα. Αφού ρίξουμε αρκετή ποσότητα ώστε να ζεσταθεί καλά το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και διατηρώντας τη θερμοκρασία σε μέτριο επίπεδο ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει λίγο ακόμη η σούπα από τους κρόκους. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται. Σουρώνουμε τη σούπα σε ψιλή σήτα και προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού.

 

Tip: Αν δεν έχουμε ζωμό κοτόπουλου βράζουμε κοτόπουλο όπως στην κλασική κοτόσουπα

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER