Για τη σούπα
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και έπειτα τα κρεμμύδια. Τ' αλατίζουμε και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντάς τα συχνά. Μόλις τα κρεμμύδια χάσουν τα υγρά τους και μαλακώσουν αρκετά (υπομονή, η διαδικασία παίρνει τουλάχιστον 20 λεπτά), δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα για μισή ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι και το πιπέρι.
Σ' ένα μπλέντερ, αλέθουμε καλά τη σούπα, μέχρι να έχει ωραία και κρεμώδη υφή. Σερβίρουμε τη σούπα με μια φέτα ψωμιού (μπρουσκέτα) σε κάθε πιάτο.
Για το γαρνίρισμα (4 μπρουσκέτες)
Μ' ένα πινέλο, αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού.
Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμά του διακριτικά.
Τοποθετούμε τις φέτες σ' ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά.
Tις βγάζουμε από τον φούρνο και τις καλύπτουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Σχόλια