Κριθαρότο με κοτόπουλο, μπρόκολο και λεμόνι Κριθαρότο με κοτόπουλο, μπρόκολο και λεμόνι

Κριθαρότο με κοτόπουλο, μπρόκολο και λεμόνι

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 30 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.7 (11 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το κριθαρότο

  • 400 γρ. κριθαράκι 
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 1,2 κιλό ζωμός κοτόπουλο
  • 250 γρ. μπρόκολο
  • 80 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 30 γρ. χυμός λεμόνι
  • 80 γρ. πέστο βασιλικού
  • κοτόπουλο
  • αλάτι

Για το κοτόπουλο

  • 500 γρ. κοτόπουλο μπούτι φιλέτο, με πέτσα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το κριθαρότο

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, για 2-3 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το κριθαράκι Μίσκο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το κριθαράκι να αναδίδει ένα απαλό άρωμα καβουρδίσματος, για 3 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί εντελώς προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις και φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό ανακατεύοντας συχνά και αλατίζοντας που και που περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε την επόμενη δόση.

Όταν πια έχουμε προσθέσει και την τελευταία δόση του ζωμού, το κριθαράκι είναι μαγειρεμένο al dente και το κριθαρότο έχει χυλώσει εμφανώς προσθέτουμε το μπρόκολο, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύουμε. Μόλις το μπρόκολο μαλακώσει αλλά παραμένει τραγανό, σβήνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, το θυμάρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν καλά τα τυριά και το κριθαρότο να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αν το κριθαρότο είναι πιο πηχτό από ότι θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό για να το αραιώσουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας.
Σερβίρουμε σε πιάτα, μοιράζουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και γαρνίρουμε με μερικές σταγόνες από το πέστο βασιλικού.

Για το κοτόπουλο

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από τη πλευρά της πέτσας μέχρι να πάρει ένα σκούρο καφετί χρώμα και να γίνει τραγανό. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να έχει εσωτερική θερμοκρασία τους 75°C. Το αποσύρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί μερικά λεπτά και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Για το κριθαρότο

  • 400 γρ. κριθαράκι 
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 1,2 κιλό ζωμός κοτόπουλο
  • 250 γρ. μπρόκολο
  • 80 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 30 γρ. χυμός λεμόνι
  • 80 γρ. πέστο βασιλικού
  • κοτόπουλο
  • αλάτι

Για το κοτόπουλο

  • 500 γρ. κοτόπουλο μπούτι φιλέτο, με πέτσα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το κριθαρότο

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, για 2-3 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το κριθαράκι Μίσκο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το κριθαράκι να αναδίδει ένα απαλό άρωμα καβουρδίσματος, για 3 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί εντελώς προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις και φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό ανακατεύοντας συχνά και αλατίζοντας που και που περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε την επόμενη δόση.

Όταν πια έχουμε προσθέσει και την τελευταία δόση του ζωμού, το κριθαράκι είναι μαγειρεμένο al dente και το κριθαρότο έχει χυλώσει εμφανώς προσθέτουμε το μπρόκολο, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύουμε. Μόλις το μπρόκολο μαλακώσει αλλά παραμένει τραγανό, σβήνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, το θυμάρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν καλά τα τυριά και το κριθαρότο να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αν το κριθαρότο είναι πιο πηχτό από ότι θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό για να το αραιώσουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας.
Σερβίρουμε σε πιάτα, μοιράζουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και γαρνίρουμε με μερικές σταγόνες από το πέστο βασιλικού.

Για το κοτόπουλο

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από τη πλευρά της πέτσας μέχρι να πάρει ένα σκούρο καφετί χρώμα και να γίνει τραγανό. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να έχει εσωτερική θερμοκρασία τους 75°C. Το αποσύρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί μερικά λεπτά και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner