Μουσακάς πειραγμένος Μουσακάς πειραγμένος

Μουσακάς πειραγμένος

ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ 37 Χ 23 Χ 7 ΕΚ., ΓΙΑ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.5 (50 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τον μουσακά

  • 1.000 γρ. λαχανικά μουσακά
  • 1.600 γρ. σάλτσα κιμά
  • 1.500 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τα λαχανικά μουσακά

  • 1.000 γρ. μελιτζάνες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 900 γρ. κολοκύθια, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 1 εκ. περίπου1.200 γρ. πατάτες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. ντομάτες ψητές και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 15 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

  • 80 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 850 γρ. γάλα
  • 300 γρ. ξινομυζήθρα
  • 15 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τον μουσακά

Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση με τα λαχανικά και συνεχίζουμε με τη σάλτσα κιμά. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.      

Για τα λαχανικά μουσακά

Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες χωριστά σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα κρυώνουμε, τα κόβουμε μεσαία καρέ και κάνουμε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.   

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.

Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός ενσωματώνουμε την ξινομυζήθρα.

Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Για τον μουσακά

  • 1.000 γρ. λαχανικά μουσακά
  • 1.600 γρ. σάλτσα κιμά
  • 1.500 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τα λαχανικά μουσακά

  • 1.000 γρ. μελιτζάνες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 900 γρ. κολοκύθια, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 1 εκ. περίπου1.200 γρ. πατάτες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. ντομάτες ψητές και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 15 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

  • 80 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 850 γρ. γάλα
  • 300 γρ. ξινομυζήθρα
  • 15 γρ. αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για τον μουσακά

Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση με τα λαχανικά και συνεχίζουμε με τη σάλτσα κιμά. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.      

Για τα λαχανικά μουσακά

Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες χωριστά σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα κρυώνουμε, τα κόβουμε μεσαία καρέ και κάνουμε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.   

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.

Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός ενσωματώνουμε την ξινομυζήθρα.

Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner