Μοσχάρι γάλακτος με λευκή σάλτσα και μανιτάρια

Μοσχάρι γάλακτος με λευκή σάλτσα και μανιτάρια

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 90 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.5 (37 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 900 γρ. σπάλα μοσχαρίσια, χωρίς κόκαλο
  • 950 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 5 γρ. θυμάρι, κλωνάρι
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. καρότο, κομμένο σε χοντρά στικ
  • 400 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, χωρίς κοτσάνια
  • 170 γρ. κρεμμύδια κοκκάρια
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 2 κρόκους αυγών
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 10 γρ. χυμός λεμόνι
  • 5 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. 

Κόβουμε το μοσχάρι σε κύβους των 5 εκ. και αλατίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα κομμάτια του μοσχαριού, φέρνουμε σε βρασμό και κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. 

Ξαφρίζουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και τη δάφνη, σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο ή συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε στην εστία μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το κρέας. 

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σβήνουμε τα λαχανικά με το κρασί και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί.

Αποσύρουμε το κρέας από τον ζωμό και σουρώνουμε τον ζωμό μέσα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Δένουμε τον ζωμό με το μείγμα του βουτύρου. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 20 λεπτά περίπου. 

Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε ζεστή σάλτσα με σταθερή και αργή ροή στο μπολ με τα αυγά και την κρέμα, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε διαρκώς με έναν αυγοδάρτη (όπως όταν κάνουμε αυγολέμονο). Μόλις έχουμε προσθέσει αρκετή σάλτσα για να ζεσταθεί καλά το μείγμα των αυγών, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σάλτσα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να πήζει εμφανώς. 

Επαναφέρουμε το κρέας, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε αν χρειάζεται. 

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

Tip:

Σε αυτή τη σάλτσα ταιριάζει πολύ και η μουστάρδα. Προτιμήστε αυτή με τους κόκκους σιναπιού. 
 

Για το πιάτο

  • 900 γρ. σπάλα μοσχαρίσια, χωρίς κόκαλο
  • 950 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 5 γρ. θυμάρι, κλωνάρι
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. καρότο, κομμένο σε χοντρά στικ
  • 400 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, χωρίς κοτσάνια
  • 170 γρ. κρεμμύδια κοκκάρια
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 2 κρόκους αυγών
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 10 γρ. χυμός λεμόνι
  • 5 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. 

Κόβουμε το μοσχάρι σε κύβους των 5 εκ. και αλατίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα κομμάτια του μοσχαριού, φέρνουμε σε βρασμό και κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. 

Ξαφρίζουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και τη δάφνη, σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο ή συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε στην εστία μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το κρέας. 

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σβήνουμε τα λαχανικά με το κρασί και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί.

Αποσύρουμε το κρέας από τον ζωμό και σουρώνουμε τον ζωμό μέσα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Δένουμε τον ζωμό με το μείγμα του βουτύρου. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 20 λεπτά περίπου. 

Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε ζεστή σάλτσα με σταθερή και αργή ροή στο μπολ με τα αυγά και την κρέμα, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε διαρκώς με έναν αυγοδάρτη (όπως όταν κάνουμε αυγολέμονο). Μόλις έχουμε προσθέσει αρκετή σάλτσα για να ζεσταθεί καλά το μείγμα των αυγών, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σάλτσα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να πήζει εμφανώς. 

Επαναφέρουμε το κρέας, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε αν χρειάζεται. 

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

Tip:

Σε αυτή τη σάλτσα ταιριάζει πολύ και η μουστάρδα. Προτιμήστε αυτή με τους κόκκους σιναπιού. 
 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER