Σιγοψημένο χοιρινό με γλάσο από μπαχαρικά και σιρόπι σφένδαμου

Σιγοψημένο χοιρινό με γλάσο από μπαχαρικά και σιρόπι σφένδαμου

ΓΙΑ 8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ  λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.7 (43 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το χοιρινό

  • 2 κιλά χοιρινός λαιμός, χωρίς το κόκαλο 
  • 50 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 125 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 γρ. φύλλα θυμάρι, ψιλοκομμένα
  • 25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 γρ. τσίλι αποξηραμένο 
  • 5 γρ. μαραθόσπορος, τριμμένος
  • 40 γρ. αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • φρέσκο κρεμμύδι, για το σερβίρισμα

Για τη σαλάτα από φακές

  • 200 γρ. γλυκοπατάτα, κομμένη καρέ
  • 3 γρ. κόλιανδρος, φρεσκοτριμμένος
  • 100 γρ. σάλτσα με λεμόνι
  • 400 γρ. φακές, κανονικές ή μαύρες, βρασμένες
  • ρίγανη, φρέσκια
  • ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα με λεμόνι

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. χυμός λεμονιού
  • 25 γρ. σάλτσα σόγιας
  • 2 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 25 γρ. χυμός λάιμ
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το χοιρινό

Με το μπλέντερ αναμειγνύουμε πολύ καλά το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το σκόρδο, το τσίλι, το μαραθόσπορο, το αλάτι και το πιπέρι.  

Με το μείγμα αυτό καλύπτουμε πολύ καλά το κρέας. Τυλίγουμε το κρέας με 2 λαδόκολλες και εξωτερικά 1 φύλλο αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 24 ώρες στο ψυγείο. 

Χωρίς να αφαιρέσουμε το περιτύλιγμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 100°C.  

Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες. 

Τέλος, αφαιρούμε το κρέας από το περιτύλιγμα και κρατάμε τους χυμούς σε ένα μπολ. 

Ρίχνουμε λάδι πάνω στο κρέας και το ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα σε όσο πιο υψηλή θερμοκρασία γίνεται. 

Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά και σερβίρουμε με τους χυμούς που κρατήσαμε και τη σαλάτα από φακές. Γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμύδι.

Για τη σαλάτα από φακές

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. 

Αποσύρουμε τις γλυκοπατάτες σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να κρυώσουν. 

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε μαζί με το χοιρινό.

Για τη σάλτσα με λεμόνι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και διατηρούμε στο ψυγείο.

Για το χοιρινό

  • 2 κιλά χοιρινός λαιμός, χωρίς το κόκαλο 
  • 50 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 125 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 γρ. φύλλα θυμάρι, ψιλοκομμένα
  • 25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 γρ. τσίλι αποξηραμένο 
  • 5 γρ. μαραθόσπορος, τριμμένος
  • 40 γρ. αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • φρέσκο κρεμμύδι, για το σερβίρισμα

Για τη σαλάτα από φακές

  • 200 γρ. γλυκοπατάτα, κομμένη καρέ
  • 3 γρ. κόλιανδρος, φρεσκοτριμμένος
  • 100 γρ. σάλτσα με λεμόνι
  • 400 γρ. φακές, κανονικές ή μαύρες, βρασμένες
  • ρίγανη, φρέσκια
  • ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα με λεμόνι

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. χυμός λεμονιού
  • 25 γρ. σάλτσα σόγιας
  • 2 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 25 γρ. χυμός λάιμ
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για το χοιρινό

Με το μπλέντερ αναμειγνύουμε πολύ καλά το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το σκόρδο, το τσίλι, το μαραθόσπορο, το αλάτι και το πιπέρι.  

Με το μείγμα αυτό καλύπτουμε πολύ καλά το κρέας. Τυλίγουμε το κρέας με 2 λαδόκολλες και εξωτερικά 1 φύλλο αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 24 ώρες στο ψυγείο. 

Χωρίς να αφαιρέσουμε το περιτύλιγμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 100°C.  

Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες. 

Τέλος, αφαιρούμε το κρέας από το περιτύλιγμα και κρατάμε τους χυμούς σε ένα μπολ. 

Ρίχνουμε λάδι πάνω στο κρέας και το ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα σε όσο πιο υψηλή θερμοκρασία γίνεται. 

Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά και σερβίρουμε με τους χυμούς που κρατήσαμε και τη σαλάτα από φακές. Γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμύδι.

Για τη σαλάτα από φακές

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. 

Αποσύρουμε τις γλυκοπατάτες σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να κρυώσουν. 

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε μαζί με το χοιρινό.

Για τη σάλτσα με λεμόνι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και διατηρούμε στο ψυγείο.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER