Πατάτες Λυονέζ

Πατάτες Λυονέζ

FiveStar: 
Average: 4.3 (4 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τις σοταρισμένες πατάτες

  • 400 γρ. πατάτες γαλλικές
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 3 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 6 κλωνάρια θυμάρι
  • αλάτι

Για το κρεμμύδι και το τελείωμα του πιάτου

  • 400 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • πατάτες σοταρισμένες
  • 2 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις σοταρισμένες πατάτες

Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί με το μισό ελαιόλαδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Αλατίζουμε και σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν και τις κόβουμε στη μέση. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες από την κομμένη πλευρά χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί.

Για το κρεμμύδι και το τελείωμα του πιάτου

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μυρίσει. Σε ένα ταψί προσθέτουμε σε στρώσεις εναλλάξ τις πατάτες, το κρεμμύδι και το θυμάρι. Ραντίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν οι πατάτες έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για τις σοταρισμένες πατάτες

  • 400 γρ. πατάτες γαλλικές
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 3 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 6 κλωνάρια θυμάρι
  • αλάτι

Για το κρεμμύδι και το τελείωμα του πιάτου

  • 400 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • πατάτες σοταρισμένες
  • 2 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

Για τις σοταρισμένες πατάτες

Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί με το μισό ελαιόλαδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Αλατίζουμε και σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν και τις κόβουμε στη μέση. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες από την κομμένη πλευρά χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί.

Για το κρεμμύδι και το τελείωμα του πιάτου

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μυρίσει. Σε ένα ταψί προσθέτουμε σε στρώσεις εναλλάξ τις πατάτες, το κρεμμύδι και το θυμάρι. Ραντίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν οι πατάτες έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner