
Για τις σοταρισμένες πατάτες
Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί με το μισό ελαιόλαδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Αλατίζουμε και σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν και τις κόβουμε στη μέση. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες από την κομμένη πλευρά χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί.
Για το κρεμμύδι και το τελείωμα του πιάτου
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μυρίσει. Σε ένα ταψί προσθέτουμε σε στρώσεις εναλλάξ τις πατάτες, το κρεμμύδι και το θυμάρι. Ραντίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν οι πατάτες έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σχόλια