Για το ταλαγάνι
Λαδώνουμε τις ροδέλες από το ταλαγάνι με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε δυνατή σχάρα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε με τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να αποβάλει όλο το λίπος του. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα που να χωράει άνετα όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα. Σβήνουμε αμέσως με το ξίδι και το χυμό λεμονιού, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσέχοντας μην καούμε από το κόχλασμα που θα δημιουργηθεί. Ρίχνουμε τα φρούτα, το μπέικον, το κουκουνάρι και το ξύσμα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αραιώνουμε με το νερό αν χρειαστεί. Τέλος, προσθέτουμε τα βότανα και αλατίζουμε.
Σχόλια