Μουσακάς OPSO - Νίκος Ρούσσος  Μουσακάς OPSO - Νίκος Ρούσσος

Μουσακάς OPSO - Νίκος Ρούσσος

Για 4 μερίδες 120 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.8 (25 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τον μουσακά

  • 500 γρ. σάρκα ψημένης μελιτζάνας
  • 450 γρ. κιμά, μαγειρεμένο
  • 250 γρ. μπεσαμέλ με γραβιέρα
  • 20 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. πατάτες «άχυρο»
 

Για τη σάρκα ψημένης μελιτζάνας

  • 700 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο
 

Για τον μοσχαρίσιο κιμά

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ποντίκι, περασμένος μία φορά
  • 100 γρ. νερό
  • 400 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
  • 1,5 γρ. κανέλα σε ξύλο
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • 6 γρ. αλάτι
  • 0,5 γρ. λευκό πιπέρι
  • 20 γρ. ξύδι sherry

Για την μπεσαμέλ με γραβιέρα

  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 4 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 25 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για τις πατάτες άχυρο

  • πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε λεπτά στικς στο μαντολίνο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τον μουσακά

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τη σάρκα μελιτζάνας, αλατίζουμε και λαδώνουμε. Τέλος ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας ελαφρά με ένα κουτάλι.


Ζεσταίνουμε ελαφρώς τον κιμά και τον τοποθετούμε ομοιόμορφα πάνω στη μελιτζάνα. Σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με γραβιέρα.
 

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 220°C για 6’ με 8’ λεπτά, μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
 

Σερβίρουμε τοποθετώντας από πάνω τα τηγανιτά στικς πατάτας.

 

 

Για τη σάρκα ψημένης μελιτζάνας

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία, περίπου 8 με 10 φορές ανά μελιτζάνα. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.


Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν τελείως.


Αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν και προσεκτικά τις ξεφλουδίζουμε χωρίς να χαλάσουμε τη μορφή και το σχήμα τους, κρατώντας τη σάρκα ατόφια.


Προσεκτικά μεταφέρουμε σε ένα τρυπητό σκεύος για να στραγγίξουν.

 

 

Για τον μοσχαρίσιο κιμά

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 2’ λεπτά ακόμη μέχρι να μυρίσει.


Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το νερό, την ντομάτα, τη κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις η κατσαρόλα έρθει σε βρασμό χαμηλώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50‘ λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.


Προσθέτουμε το ξύδι, δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται. 

 

 

Για την μπεσαμέλ με γραβιέρα

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα μαζί με το κρεμμύδι και φέρνουμε πριν τον βρασμό. Σιγομαγειρέυουμε για 5’ λεπτά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη.


Ζεσταίνουμε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για περίπου 5’ λεπτά.


Σουρώνουμε την κρέμα που έχουμε αρωματίσει με το κρεμμύδι μέσα στη κατσαρόλα με το αλεύρι και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχόμενα με σύρμα.


Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20’ περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας.


Σουρώνουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.


Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

 

 

Για τις πατάτες άχυρο

Ξεπλένουμε τις πατάτες 2 φορές με κρύο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τόσο λάδι ώστε να χωράνε άνετα οι πατάτες και ζεσταίνουμε στους 150°C.

Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές, αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε κατευθείαν.

Για τον μουσακά

  • 500 γρ. σάρκα ψημένης μελιτζάνας
  • 450 γρ. κιμά, μαγειρεμένο
  • 250 γρ. μπεσαμέλ με γραβιέρα
  • 20 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. πατάτες «άχυρο»
 

Για τη σάρκα ψημένης μελιτζάνας

  • 700 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο
 

Για τον μοσχαρίσιο κιμά

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ποντίκι, περασμένος μία φορά
  • 100 γρ. νερό
  • 400 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
  • 1,5 γρ. κανέλα σε ξύλο
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • 6 γρ. αλάτι
  • 0,5 γρ. λευκό πιπέρι
  • 20 γρ. ξύδι sherry

Για την μπεσαμέλ με γραβιέρα

  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 4 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 25 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για τις πατάτες άχυρο

  • πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε λεπτά στικς στο μαντολίνο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για τον μουσακά

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τη σάρκα μελιτζάνας, αλατίζουμε και λαδώνουμε. Τέλος ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας ελαφρά με ένα κουτάλι.


Ζεσταίνουμε ελαφρώς τον κιμά και τον τοποθετούμε ομοιόμορφα πάνω στη μελιτζάνα. Σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με γραβιέρα.
 

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 220°C για 6’ με 8’ λεπτά, μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
 

Σερβίρουμε τοποθετώντας από πάνω τα τηγανιτά στικς πατάτας.

 

 

Για τη σάρκα ψημένης μελιτζάνας

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία, περίπου 8 με 10 φορές ανά μελιτζάνα. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.


Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν τελείως.


Αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν και προσεκτικά τις ξεφλουδίζουμε χωρίς να χαλάσουμε τη μορφή και το σχήμα τους, κρατώντας τη σάρκα ατόφια.


Προσεκτικά μεταφέρουμε σε ένα τρυπητό σκεύος για να στραγγίξουν.

 

 

Για τον μοσχαρίσιο κιμά

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 2’ λεπτά ακόμη μέχρι να μυρίσει.


Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το νερό, την ντομάτα, τη κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις η κατσαρόλα έρθει σε βρασμό χαμηλώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50‘ λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.


Προσθέτουμε το ξύδι, δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται. 

 

 

Για την μπεσαμέλ με γραβιέρα

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα μαζί με το κρεμμύδι και φέρνουμε πριν τον βρασμό. Σιγομαγειρέυουμε για 5’ λεπτά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη.


Ζεσταίνουμε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για περίπου 5’ λεπτά.


Σουρώνουμε την κρέμα που έχουμε αρωματίσει με το κρεμμύδι μέσα στη κατσαρόλα με το αλεύρι και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχόμενα με σύρμα.


Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20’ περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας.


Σουρώνουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.


Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

 

 

Για τις πατάτες άχυρο

Ξεπλένουμε τις πατάτες 2 φορές με κρύο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τόσο λάδι ώστε να χωράνε άνετα οι πατάτες και ζεσταίνουμε στους 150°C.

Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές, αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε κατευθείαν.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner