Πίτα με αρνί, τραχανά & μυρωδικά - Άγγελος Μπακόπουλος Πίτα με αρνί, τραχανά & μυρωδικά - Άγγελος Μπακόπουλος

Πίτα με αρνί, τραχανά & μυρωδικά - Άγγελος Μπακόπουλος

ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ 30 ΕΚ., ΓΙΑ 10-12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 150 λεπτά
FiveStar: 
Average: 3.3 (9 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα αρνί με ξινό τραχανά & μυρωδικά

  • γέμιση με αρνί, χόρτα και μυρωδικά
  • φύλλο

Για τη γέμιση με αρνί, χόρτα και μυρωδικά

1500 γρ. αρνί μαγειρεμένο, ξεψαχνισμένο

6 τμχ κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο

100 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο

½ ματσάκι άνηθος, χοντροκομμένος

½ ματσάκι καυκαλήθρες ή μάραθος, χοντροκομμένος

½ ματσάκι μυρώνια, χοντροκομμένα

5 γρ δυόσμος, ψιλοκομμένος

200 γρ. τραχανάς ξινός

300 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

100 γρ. ξινομυζήθρα, τριμμένη

200 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ

αλάτι


 

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι ολικής
  • 250 γρ. νερό
  • 20 γρ. ξύδι
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πίτα αρνί με ξινό τραχανά & μυρωδικά

Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε στη βάση 2 φύλλα λαδώνοντας κάθε φύλλο, προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα λαδώνοντας εξίσου το κάθε φύλλο. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το φύλλο που περισσεύει από το ταψί. Αρχίζουμε να διπλώνουμε γυρνώντας τα φύλλα δημιουργώντας μία μπορντούρα. Χαράζουμε την πίτα, λαδώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 90 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνει η πίτα τραγανή και να πάρει ένα καστανό χρώμα.

Για τη γέμιση με αρνί, χόρτα και μυρωδικά

Σε ένα μπόλ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

Για το φύλλο

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά. Τοποθετούμε τον γάντζο και θέτουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία εύπλαστη ζύμη. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι για 1 ώρα και ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.

Σε περίπτωση που δε διαθέτουμε μίξερ η ζύμη μπορεί να γίνει και στο χέρι.

Για την πίτα αρνί με ξινό τραχανά & μυρωδικά

  • γέμιση με αρνί, χόρτα και μυρωδικά
  • φύλλο

Για τη γέμιση με αρνί, χόρτα και μυρωδικά

1500 γρ. αρνί μαγειρεμένο, ξεψαχνισμένο

6 τμχ κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο

100 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο

½ ματσάκι άνηθος, χοντροκομμένος

½ ματσάκι καυκαλήθρες ή μάραθος, χοντροκομμένος

½ ματσάκι μυρώνια, χοντροκομμένα

5 γρ δυόσμος, ψιλοκομμένος

200 γρ. τραχανάς ξινός

300 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

100 γρ. ξινομυζήθρα, τριμμένη

200 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ

αλάτι


 

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι ολικής
  • 250 γρ. νερό
  • 20 γρ. ξύδι
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι

Για την πίτα αρνί με ξινό τραχανά & μυρωδικά

Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε στη βάση 2 φύλλα λαδώνοντας κάθε φύλλο, προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα λαδώνοντας εξίσου το κάθε φύλλο. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το φύλλο που περισσεύει από το ταψί. Αρχίζουμε να διπλώνουμε γυρνώντας τα φύλλα δημιουργώντας μία μπορντούρα. Χαράζουμε την πίτα, λαδώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 90 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνει η πίτα τραγανή και να πάρει ένα καστανό χρώμα.

Για τη γέμιση με αρνί, χόρτα και μυρωδικά

Σε ένα μπόλ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

Για το φύλλο

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά. Τοποθετούμε τον γάντζο και θέτουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία εύπλαστη ζύμη. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι για 1 ώρα και ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.

Σε περίπτωση που δε διαθέτουμε μίξερ η ζύμη μπορεί να γίνει και στο χέρι.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner