Μαγιάτικο σαβόρο με χόρτα - Χάρης Νικολούζος | Yiannis Lucacos Μαγιάτικο σαβόρο με χόρτα - Χάρης Νικολούζος | Yiannis Lucacos

Μαγιάτικο σαβόρο με χόρτα - Χάρης Νικολούζος | Yiannis Lucacos

Για 2 μερίδες 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (4 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 300 γρ. μαγιάτικο, 2 φιλέτα χωρίς κόκκαλα
  • αλάτι
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. σκόρδο, σε φέτες
  • 20 γρ. δεντρολίβανο, ολόκληρο
  • 20 γρ. σταφίδες, μουλιασμένες
  • 60 γρ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 250 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. νερό
  • 500 γρ. τσιγαρέλι

 

Για το τσιγαρέλι

  • 1 κιλό ραδίκια σπαρτά ή χόρτα εποχής
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. πράσο, σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 6 γρ. πιπέρι καγιέν
  • 10 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. νερό
  • 5 γρ. δυόσμος, φύλλα, χοντροκομμένος
  • 10 γρ. μαϊντανός, φύλλα, χοντροκομμένος
  • 5 γρ. άνηθος, φύλλα, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Αλατίζουμε τα φιλέτα μαγιάτικο από όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο. Ξεπλένουμε το αλάτι και με μια πετσέτα στεγνώνουμε τα φιλέτα.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο. Περνάμε τα φιλέτα μαγιάτικο από το αλεύρι και τα τινάζουμε για να φύγει το περιττό. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα φιλέτα και τηγανίζουμε  από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα περίπου για 1 λεπτό η κάθε πλευρά.
Αφαιρούμε τα ψάρια από το τηγάνι σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσαμε τα ψάρια και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά  προσθέτουμε το κουκουνάρι, το σκόρδο,  το δεντρολίβανο και την σταφίδα και σοτάρουμε μέχρι να καβουρδιστεί το κουκουνάρι και το σκόρδο για 1 με 2 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το ξύδι, μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί ελαφρώς αλλά να παραμείνει λίγη ποσότητα στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση  χαμηλώνουμε και μαγειρεύουμε  μέχρι να εξατμιστούν ελαφρώς τα υγρά για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τα τηγανισμένα φιλέτα στο τηγάνι και μαγειρεύουμε και από τις δύο πλευρές μέσα στη σάλτσα μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά  για 2 με 3 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι, μοιράζουμε από πάνω τη σάλτσα και προσθέτουμε μυρωδικά.
Σερβίρουμε, τοποθετώντας στο κέντρο του πιάτου το τσιγαρέλι, προσθέτωντας από πάνω τα μαγειρεμένα φιλέτα ψαριού και τελειώνουμε με μαύρο πιπέρι.

Για το τσιγαρέλι

Σε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει δυνατά προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς  για 1 λεπτό περίπου. Με μία τσιμπίδα μεταφέρουμε τα χόρτα σε παγωμένο νερό με πάγο και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν. Σουρώνουμε τα χόρτα σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξηρό κρεμμύδι, το πράσο, το φρέσκο κρεμμύδι, αλατίζουμε ελαφρώς και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να καβουρδιστούν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τα χόρτα, λίγο νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 4 με 5 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται.

 

Tip:

*Στο τσιγαρέλι μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μυρωδικά θέλουμε σύμφωνα με το γούστο μας.

Για το πιάτο

  • 300 γρ. μαγιάτικο, 2 φιλέτα χωρίς κόκκαλα
  • αλάτι
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. σκόρδο, σε φέτες
  • 20 γρ. δεντρολίβανο, ολόκληρο
  • 20 γρ. σταφίδες, μουλιασμένες
  • 60 γρ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 250 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. νερό
  • 500 γρ. τσιγαρέλι

 

Για το τσιγαρέλι

  • 1 κιλό ραδίκια σπαρτά ή χόρτα εποχής
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. πράσο, σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 6 γρ. πιπέρι καγιέν
  • 10 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. νερό
  • 5 γρ. δυόσμος, φύλλα, χοντροκομμένος
  • 10 γρ. μαϊντανός, φύλλα, χοντροκομμένος
  • 5 γρ. άνηθος, φύλλα, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Αλατίζουμε τα φιλέτα μαγιάτικο από όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο. Ξεπλένουμε το αλάτι και με μια πετσέτα στεγνώνουμε τα φιλέτα.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο. Περνάμε τα φιλέτα μαγιάτικο από το αλεύρι και τα τινάζουμε για να φύγει το περιττό. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα φιλέτα και τηγανίζουμε  από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα περίπου για 1 λεπτό η κάθε πλευρά.
Αφαιρούμε τα ψάρια από το τηγάνι σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσαμε τα ψάρια και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά  προσθέτουμε το κουκουνάρι, το σκόρδο,  το δεντρολίβανο και την σταφίδα και σοτάρουμε μέχρι να καβουρδιστεί το κουκουνάρι και το σκόρδο για 1 με 2 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το ξύδι, μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί ελαφρώς αλλά να παραμείνει λίγη ποσότητα στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση  χαμηλώνουμε και μαγειρεύουμε  μέχρι να εξατμιστούν ελαφρώς τα υγρά για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τα τηγανισμένα φιλέτα στο τηγάνι και μαγειρεύουμε και από τις δύο πλευρές μέσα στη σάλτσα μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά  για 2 με 3 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι, μοιράζουμε από πάνω τη σάλτσα και προσθέτουμε μυρωδικά.
Σερβίρουμε, τοποθετώντας στο κέντρο του πιάτου το τσιγαρέλι, προσθέτωντας από πάνω τα μαγειρεμένα φιλέτα ψαριού και τελειώνουμε με μαύρο πιπέρι.

Για το τσιγαρέλι

Σε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει δυνατά προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς  για 1 λεπτό περίπου. Με μία τσιμπίδα μεταφέρουμε τα χόρτα σε παγωμένο νερό με πάγο και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν. Σουρώνουμε τα χόρτα σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξηρό κρεμμύδι, το πράσο, το φρέσκο κρεμμύδι, αλατίζουμε ελαφρώς και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να καβουρδιστούν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τα χόρτα, λίγο νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 4 με 5 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται.

 

Tip:

*Στο τσιγαρέλι μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μυρωδικά θέλουμε σύμφωνα με το γούστο μας.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ