Μανιταρόπιτα στριφτή – Θοδωρής Παπανικολάου Μανιταρόπιτα στριφτή – Θοδωρής Παπανικολάου

Μανιταρόπιτα στριφτή – Θοδωρής Παπανικολάου

FiveStar: 
Average: 4.8 (37 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη μανιταρόπιτα

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε μέτριο καρέ
  • 640 γρ. μανιτάρια πόρτο μπέλο, κομμένα σε μέτριο καρέ
  • 160 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. νερό
  • 600 γρ. μπεσαμέλ
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 8 τεμ. φύλλο κρούστας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τη μανιταρόπιτα

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν ένα έντονο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν για 3’ λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το φρέσκο και το αποξηραμένο κρεμμύδι, το σκόρδο,  το μισό θυμάρι, τα αποξηραμένα μανιτάρια porcini και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι τα αποξηραμένα μανιτάρια να μαλακώσουν και να αποβάλουν όλη τη γεύση τους στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.

Αποσύρουμε το μείγμα με τα μανιτάρια από το τηγάνι και το κρυώνουμε. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το μείγμα, τη γραβιέρα, τη μπεσαμέλ και λίγο θυμάρι ακόμα.
 

Λαδώνουμε ένα φύλλο κρούστας ελαφρά με ένα πινέλο και τοποθετούμε από πάνω του ακόμη ένα.

Βάζουμε κατά μήκος των φύλλων το ¼ της γέμισης που φτιάξαμε και ρολάρουμε προς τα έξω σε πούρο.
Στρίβουμε σε σχήμα «σαλιγκάρι» και στο τελείωμα βάζουμε την άκρη από κάτω για να μην καεί.
 

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές ακόμη με τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα  μέχρι να πάρουν οι πίτες χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 15΄ λεπτά.

Για τη μανιταρόπιτα

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε μέτριο καρέ
  • 640 γρ. μανιτάρια πόρτο μπέλο, κομμένα σε μέτριο καρέ
  • 160 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. νερό
  • 600 γρ. μπεσαμέλ
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 8 τεμ. φύλλο κρούστας

 

VIDEO DIRECTIONS

Για τη μανιταρόπιτα

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν ένα έντονο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν για 3’ λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το φρέσκο και το αποξηραμένο κρεμμύδι, το σκόρδο,  το μισό θυμάρι, τα αποξηραμένα μανιτάρια porcini και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι τα αποξηραμένα μανιτάρια να μαλακώσουν και να αποβάλουν όλη τη γεύση τους στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.

Αποσύρουμε το μείγμα με τα μανιτάρια από το τηγάνι και το κρυώνουμε. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το μείγμα, τη γραβιέρα, τη μπεσαμέλ και λίγο θυμάρι ακόμα.
 

Λαδώνουμε ένα φύλλο κρούστας ελαφρά με ένα πινέλο και τοποθετούμε από πάνω του ακόμη ένα.

Βάζουμε κατά μήκος των φύλλων το ¼ της γέμισης που φτιάξαμε και ρολάρουμε προς τα έξω σε πούρο.
Στρίβουμε σε σχήμα «σαλιγκάρι» και στο τελείωμα βάζουμε την άκρη από κάτω για να μην καεί.
 

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές ακόμη με τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα  μέχρι να πάρουν οι πίτες χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 15΄ λεπτά.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner