Τηγανόψωμο – Βαγγέλης Λιάκος Τηγανόψωμο – Βαγγέλης Λιάκος

Τηγανόψωμο – Βαγγέλης Λιάκος

Για 2 ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ ΤΩΝ 400ΓΡ. 75 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4 (7 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το τηγανόψωμο με σπιτικό τυρί

  • 500 γρ. αλεύρι τύπου Μ, χωριάτικο
  • 300 γρ. νερό
  • 5 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ.σπιτικό τυρί
  • σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • άνηθος, ψιλοκομμένος
  • κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • καυκαλίθρες, ψιλοκομμένες
  • λάιμ, ξύσμα
  • λεμοντσέλο
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκο μαύρο πιπέρι, τριμμένο
  • φύλλα νάιλον κρεοπωλείου, για το άνοιγμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το τηγανόψωμο με σπιτικό τυρί

Στην επιφάνεια εργασίας ρίχνουμε το αλεύρι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Μαζεύουμε πάλι το αλεύρι δημιουργώντας ένα βουναλάκι και δημιουργούμε στο κέντρο του μία λακκούβα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε καλά με τα χέρια μας το ελαιόλαδο με το αλεύρι έτσι ώστε να λαδωθεί επαρκώς το αλεύρι. Αυτή η διαδικασία βοηθάει στο να μη τραβήξει το τηγανόψωμο λάδι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Με μία χούφτα, συγκεντρώνουμε ξανά το αλεύρι σε ένα σημείο και δημιουργούμε μια λακκούβα. Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και με τη χούφτα ρίχνουμε αλεύρι από τις άκρες προς το κέντρο μέχρι να αναμιχθεί με το νερό. Μόλις το αλεύρι αναμιχθεί με το νερό και έχει δημιουργηθεί ένα ζυμάρι, ξεκινάμε να πλάθουμε με τα χέρια μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο, γυαλιστερό και ελαφρώς κολλώδες για περίπου 5 λεπτά. Ξεκουράζουμε για 10 λεπτά και ξανά πλάθουμε για άλλα 5. Ξεκουράζουμε για μία τελευταία φορά, περίπου 10 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε σε μπάλες των 400 γραμμαρίων. Στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε ένα φύλλο νάιλον 40x50, λαδώνουμε ελαφρώς, τοποθετούμε στο κέντρο του μία μπάλα ζύμης, την πιέζουμε με την παλάμη μας για να γίνει φλατ η επιφάνειά της. Ασκούμε πίεση έτσι ώστε να ανοίξει σε λεπτό δίσκο πάχους 0,5 εκατοστού. Προσθέτουμε το μισό τυρί σε όλη την επιφάνεια, τυλίγουμε σε πούρο και έπειτα  σε σαλιγκάρι. Τοποθετούμε το σαλιγκάρι ανάμεσα σε δύο λαδομένα κομμάτια νάιλον και πιέζουμε ξανά σχηματίζοντας ένα λεπτό δίσκο πάχους 0.5 εκ. Με το δάχτυλο μας ανοίγουμε στο κέντρο του κάθε δίσκου μια τρύπα διαμέτρου 2 εκ. Τοποθετούμε για 10 λεπτά τα τηγανόψωμα στην κατάψυξη να σφίξουν.
Σε μία κατσαρόλα με άφθονο ηλιέλαιο που έχουμε ζεστάνει στους 160 °C, βυθίζουμε και τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα γυρνώντας τα συχνά, μέχρι να πάρουν ένα καστανόξανθο χρώμα, για περίπου 3 λεπτά.

Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα τηγανόψωμα σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα βότανα, το ξύσμα λάιμ, το λεμοντσέλο , το ελαιόλαδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαριναριστούν τα βότανα, αλατίζουμε και ανακατευτούν ομοιόμορφα τα υλικά μεταξύ τους.

Σερβίρουμε μοιράζοντας τα χόρτα πάνω την μισή επιφάνεια από τα τηγανόψωμα , κόβουμε στη μέση και τα διπλώνουμε δημιουργόντας ένα σάντουιτς σε σχήμα μισοφέγγαρου.

 

Tip:
*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι χόρτα εποχής επιθυμούμε.

*Για μία γλυκιά επιλογή, μπορούμε να σερβίρουμε το τηγανόψωμο με μέλι και κανέλα.

Για το τηγανόψωμο με σπιτικό τυρί

  • 500 γρ. αλεύρι τύπου Μ, χωριάτικο
  • 300 γρ. νερό
  • 5 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ.σπιτικό τυρί
  • σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • άνηθος, ψιλοκομμένος
  • κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • καυκαλίθρες, ψιλοκομμένες
  • λάιμ, ξύσμα
  • λεμοντσέλο
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκο μαύρο πιπέρι, τριμμένο
  • φύλλα νάιλον κρεοπωλείου, για το άνοιγμα

VIDEO DIRECTIONS

Για το τηγανόψωμο με σπιτικό τυρί

Στην επιφάνεια εργασίας ρίχνουμε το αλεύρι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Μαζεύουμε πάλι το αλεύρι δημιουργώντας ένα βουναλάκι και δημιουργούμε στο κέντρο του μία λακκούβα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε καλά με τα χέρια μας το ελαιόλαδο με το αλεύρι έτσι ώστε να λαδωθεί επαρκώς το αλεύρι. Αυτή η διαδικασία βοηθάει στο να μη τραβήξει το τηγανόψωμο λάδι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Με μία χούφτα, συγκεντρώνουμε ξανά το αλεύρι σε ένα σημείο και δημιουργούμε μια λακκούβα. Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και με τη χούφτα ρίχνουμε αλεύρι από τις άκρες προς το κέντρο μέχρι να αναμιχθεί με το νερό. Μόλις το αλεύρι αναμιχθεί με το νερό και έχει δημιουργηθεί ένα ζυμάρι, ξεκινάμε να πλάθουμε με τα χέρια μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο, γυαλιστερό και ελαφρώς κολλώδες για περίπου 5 λεπτά. Ξεκουράζουμε για 10 λεπτά και ξανά πλάθουμε για άλλα 5. Ξεκουράζουμε για μία τελευταία φορά, περίπου 10 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε σε μπάλες των 400 γραμμαρίων. Στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε ένα φύλλο νάιλον 40x50, λαδώνουμε ελαφρώς, τοποθετούμε στο κέντρο του μία μπάλα ζύμης, την πιέζουμε με την παλάμη μας για να γίνει φλατ η επιφάνειά της. Ασκούμε πίεση έτσι ώστε να ανοίξει σε λεπτό δίσκο πάχους 0,5 εκατοστού. Προσθέτουμε το μισό τυρί σε όλη την επιφάνεια, τυλίγουμε σε πούρο και έπειτα  σε σαλιγκάρι. Τοποθετούμε το σαλιγκάρι ανάμεσα σε δύο λαδομένα κομμάτια νάιλον και πιέζουμε ξανά σχηματίζοντας ένα λεπτό δίσκο πάχους 0.5 εκ. Με το δάχτυλο μας ανοίγουμε στο κέντρο του κάθε δίσκου μια τρύπα διαμέτρου 2 εκ. Τοποθετούμε για 10 λεπτά τα τηγανόψωμα στην κατάψυξη να σφίξουν.
Σε μία κατσαρόλα με άφθονο ηλιέλαιο που έχουμε ζεστάνει στους 160 °C, βυθίζουμε και τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα γυρνώντας τα συχνά, μέχρι να πάρουν ένα καστανόξανθο χρώμα, για περίπου 3 λεπτά.

Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα τηγανόψωμα σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα βότανα, το ξύσμα λάιμ, το λεμοντσέλο , το ελαιόλαδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαριναριστούν τα βότανα, αλατίζουμε και ανακατευτούν ομοιόμορφα τα υλικά μεταξύ τους.

Σερβίρουμε μοιράζοντας τα χόρτα πάνω την μισή επιφάνεια από τα τηγανόψωμα , κόβουμε στη μέση και τα διπλώνουμε δημιουργόντας ένα σάντουιτς σε σχήμα μισοφέγγαρου.

 

Tip:
*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι χόρτα εποχής επιθυμούμε.

*Για μία γλυκιά επιλογή, μπορούμε να σερβίρουμε το τηγανόψωμο με μέλι και κανέλα.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner