Πατατόπιτα νηστίσιμη με λιαστή ντομάτα και βασιλικό Πατατόπιτα νηστίσιμη με λιαστή ντομάτα και βασιλικό

Πατατόπιτα νηστίσιμη με λιαστή ντομάτα και βασιλικό

ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ 30 ΕΚ., ΓΙΑ 8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
FiveStar: 
Average: 5 (9 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 100 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1.000 γρ. πατάτα, πουρέ
  • 100 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 200 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε ροδέλες
  • 20 γρ. βασιλικός
  • 4 γρ. ρίγανη
  • 4 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 16 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη λιαστή ντομάτα, το φρέσκο κρεμμύδι, τον βασιλικό, τη ρίγανη, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 100 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1.000 γρ. πατάτα, πουρέ
  • 100 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 200 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε ροδέλες
  • 20 γρ. βασιλικός
  • 4 γρ. ρίγανη
  • 4 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 16 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη λιαστή ντομάτα, το φρέσκο κρεμμύδι, τον βασιλικό, τη ρίγανη, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER