Tάρτα με πράσο, σπανάκι και ξινομυζήθρα Tάρτα με πράσο, σπανάκι και ξινομυζήθρα

Tάρτα με πράσο, σπανάκι και ξινομυζήθρα

ΓΙΑ 1 ΤΑΡΤΙΕΡΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 26 ΕΚ.
FiveStar: 
Average: 5 (3 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση της τάρτας

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 80 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. σπανάκι, φύλλο
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι
  • 600 γρ. ζύμη brisée (ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ, προψημένη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση της τάρτας

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί, προσέχοντας όμως να μη χάσει το χρώμα του (αν δεν χωράει όλο στο σκεύος, το προσθέτουμε σε δόσεις). Το σουρώνουμε, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το σπανάκι και την ξινομυζήθρα και τα ανακατεύουμε όλα καλά. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε την κρέμα, τους κρόκους και την παρμεζάνα. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στην ψημένη ζύμη στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού ομοιόμορφα και πάνω του το μείγμα της κρέμας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 20 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση της τάρτας

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 80 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. σπανάκι, φύλλο
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι
  • 600 γρ. ζύμη brisée (ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ, προψημένη)

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση της τάρτας

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί, προσέχοντας όμως να μη χάσει το χρώμα του (αν δεν χωράει όλο στο σκεύος, το προσθέτουμε σε δόσεις). Το σουρώνουμε, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το σπανάκι και την ξινομυζήθρα και τα ανακατεύουμε όλα καλά. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε την κρέμα, τους κρόκους και την παρμεζάνα. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στην ψημένη ζύμη στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού ομοιόμορφα και πάνω του το μείγμα της κρέμας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 20 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER