Ζύμη για αλμυρή τάρτα

Ζύμη για αλμυρή τάρτα

ΓΙΑ 1 ΤΣΕΡΚΙ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 22 ΕΚ. * 5ΕΚ. ΥΨΟΣ 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.5 (222 votes)

ΥΛΙΚΑ

  • 325 γρ. αλεύρι
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. ζάχαρη
  • 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. αυγό
  • 30 γρ. νερό κρύο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο ενός πολυκοπτικού αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί, ρίχνουμε το αυγό, το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Φορμάρουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε δίσκο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε τον δίσκο ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και τον ανοίγουμε με έναν πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το τσέρκι).

Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα από τη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την τυλίγουμε στον πλάστη. Τοποθετούμε ένα τσέρκι 22εκ. πάνω σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Ξετυλίγουμε τη ζύμη πάνω από το τσέρκι, προσεκτικά αφαιρούμε τη δεύτερη λαδόκολλα και με απαλές κινήσεις φορμάρουμε τη ζύμη στο εσωτερικό από το τσέρκι, προσέχοντας να καλύψουμε όλα τα σημεία και να μη δημιουργήσουμε τρύπες. Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στο τσέρκι με τα δάχτυλά μας.

Διπλώνουμε την περισσευούμενη ζύμη έξω από το τσέρκι, στρώνουμε μία τσαλακωμένη λαδόκολλα, ρίχνουμε αρκετά φασόλια για βάρος ώστε να αποφύγουμε το φούσκωμα και ψήνουμε στους 170 °C για 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο τη ζύμη, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού.

Αφήνουμε την ψημένη τάρτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

*Tip: Σε περίπτωση που δεν έχετε πολυκοπτικό μηχάνημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ με φτερό.

  • 325 γρ. αλεύρι
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. ζάχαρη
  • 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. αυγό
  • 30 γρ. νερό κρύο

Στον κάδο ενός πολυκοπτικού αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί, ρίχνουμε το αυγό, το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Φορμάρουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε δίσκο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε τον δίσκο ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και τον ανοίγουμε με έναν πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το τσέρκι).

Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα από τη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την τυλίγουμε στον πλάστη. Τοποθετούμε ένα τσέρκι 22εκ. πάνω σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Ξετυλίγουμε τη ζύμη πάνω από το τσέρκι, προσεκτικά αφαιρούμε τη δεύτερη λαδόκολλα και με απαλές κινήσεις φορμάρουμε τη ζύμη στο εσωτερικό από το τσέρκι, προσέχοντας να καλύψουμε όλα τα σημεία και να μη δημιουργήσουμε τρύπες. Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στο τσέρκι με τα δάχτυλά μας.

Διπλώνουμε την περισσευούμενη ζύμη έξω από το τσέρκι, στρώνουμε μία τσαλακωμένη λαδόκολλα, ρίχνουμε αρκετά φασόλια για βάρος ώστε να αποφύγουμε το φούσκωμα και ψήνουμε στους 170 °C για 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο τη ζύμη, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού.

Αφήνουμε την ψημένη τάρτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

*Tip: Σε περίπτωση που δεν έχετε πολυκοπτικό μηχάνημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ με φτερό.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner