Για τις πατάτες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και μετά πάλι στη μέση, κατά πλάτος. Τις πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, για να φύγει όσο δυνατόν περισσότερο άμυλο.
Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό. Αλατίζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν αρκετά, σχεδόν να διαλύονται. Σουρώνουμε τις πατάτες προσεκτικά και τις αφήνουμε να κρυώσουν στο σουρωτήρι.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο σ' ένα μεγάλο ταψί, τόσο ώστε οι πατάτες να είναι σε μια στρώση. Τοποθετούμε το ταψί πάνω στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, μέχρι να αρχίσει να καπνίζει ελαφρώς. Προσθέτουμε προσεκτικά τις πατάτες και το σκόρδο στο ταψί και τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας και αναποδογυρίζοντάς τες προσεχτικά κάθε 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Για τη σάλτσα ψητής πιπεριάς
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σ' ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί μια παχύρεστη κρέμα. Αλατίζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες πριν την σερβίρουμε.
Για το πιάτο
Στραγγίζουμε τις πατάτες σε απορροφητικό χαρτί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα της ψητής πιπεριάς.
Σχόλια