Τρόπος μαγειρέματος κατά τον οποίο το τρόφιμο είναι βυθισμένο σε κοχλάζον νερό. Ο βρασμός μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: στον σιγανό βρασμό (simmer) και στον κανονικό βρασμό (boil). Σε σιγανό βρασμό μαγειρεύουμε ζωμούς, σούπες, όσπρια και γενικώς ό,τι χρειάζεται πιο χαμηλή θερμοκρασία. Σε κανονικό βρασμό μαγειρεύουμε τα περισσότερα λαχανικά (εξαιρούνται οι πατάτες και τα παντζάρια) και τα ζυμαρικά. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει η κατάλληλη ποσότητα αλατιού στο νερό.