Φακές σούπα Φακές σούπα

Φακές σούπα

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.7 (92 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 400 γρ. σούπα φακές
  • 5 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι μαύρο, φρέσκο, τριμμένο

 

Για τη σούπα φακές

  • 100 γρ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 200 γρ. κρεμμύδι , σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. καρότο, σε μέτριο καρέ
  • 15 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. σκόρδο, σκελίδα, σπασμένη
  • 80 γρ. πελτές ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. φακές
  • 600 γρ. ντομάτα από κονσέρβα, κονκασέ
  • 2500 γρ. ζωμός κοτόπουλο ή νερό
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο
  • 15 γρ. μηλόξιδο
  • 70 γρ. ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Σε ένα βαθύ πιάτο σερβίρουμε τις φακές και γαρνίρουμε με  πιπέρι, ελαιόλαδο και φρέσκο κρεμμύδι.

Για τη σούπα φακές

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό  ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 3-4 λεπτά περίπου. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τη δάφνη, τις φακές, το ζωμό, τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, 20 γρ. ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το θυμάρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλό βρασμό με καπάκι μέχρι να χυλώσουν και να μαγειρευτούν ομοιόμορφα οι φακές για περίπου 40 λεπτά.  

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύδι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται.

 

 

Tip:

*Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ελαιόλαδο για το τελείωμα της σούπας έτσι ώστε να βοηθήσετε στο χύλωμα αλλά και  να ενισχύσετε το γευστικό αποτέλεσμα της σούπας.

*Μπορείτε να προσθέσετε μπούκοβο ή τσίλι φρέσκο εάν προτιμάτε τις πικάντικες γεύσεις.

*Ένας παραδοσιακός γευστικός συνδυασμός στο σερβίρισμα για τις φακές είναι η φέτα, το φρυγανισμένο ψωμί και οι ελιές.

Για το πιάτο

  • 400 γρ. σούπα φακές
  • 5 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι μαύρο, φρέσκο, τριμμένο

 

Για τη σούπα φακές

  • 100 γρ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 200 γρ. κρεμμύδι , σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. καρότο, σε μέτριο καρέ
  • 15 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. σκόρδο, σκελίδα, σπασμένη
  • 80 γρ. πελτές ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. φακές
  • 600 γρ. ντομάτα από κονσέρβα, κονκασέ
  • 2500 γρ. ζωμός κοτόπουλο ή νερό
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο
  • 15 γρ. μηλόξιδο
  • 70 γρ. ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Σε ένα βαθύ πιάτο σερβίρουμε τις φακές και γαρνίρουμε με  πιπέρι, ελαιόλαδο και φρέσκο κρεμμύδι.

Για τη σούπα φακές

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό  ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 3-4 λεπτά περίπου. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τη δάφνη, τις φακές, το ζωμό, τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, 20 γρ. ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το θυμάρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλό βρασμό με καπάκι μέχρι να χυλώσουν και να μαγειρευτούν ομοιόμορφα οι φακές για περίπου 40 λεπτά.  

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύδι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται.

 

 

Tip:

*Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ελαιόλαδο για το τελείωμα της σούπας έτσι ώστε να βοηθήσετε στο χύλωμα αλλά και  να ενισχύσετε το γευστικό αποτέλεσμα της σούπας.

*Μπορείτε να προσθέσετε μπούκοβο ή τσίλι φρέσκο εάν προτιμάτε τις πικάντικες γεύσεις.

*Ένας παραδοσιακός γευστικός συνδυασμός στο σερβίρισμα για τις φακές είναι η φέτα, το φρυγανισμένο ψωμί και οι ελιές.

Σχόλια

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner