Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα

Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα

Για 8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ 90 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.1 (7 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τον κορμό

  • παντεσπάνι
  • κρέμα κάστανο
  • βουτυρόκρεμα κάστανο
  • μαρόν γλασέ
  • φρέσκα σμέουρα
  • τριμμένη σοκολάτα
  • κακάο

Για το παντεσπάνι

  • 150 γρ. αυγά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. γαλλική μαρέγκα
  • 75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
  • 120 γρ. σιρόπι μαύρο ρούμι

Για το σιρόπι μαύρο ρούμι

  • 70 γρ. νερό
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. μαύρο ρουμι

Για την κρέμα κάστανο

  • 60 γρ. αυγά
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 120 γρ. γάλα 3,7% λιπαρά
  • 100 γρ. πάστα κάστανο χωρίς ζάχαρη
  • 2 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κύβους
  • 70 γρ. μαρόν γλασέ, σε μικρό καρέ
  • 15 γρ. φουντούκι, καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο

Για τη βουτυρόκρεμα κάστανο

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 20 γρ. μαύρο ρούμι
  • 30 γρ. νερό
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. αλάτι
  • 400 γρ. πάστα κάστανο χωρίς ζάχαρη
  • 2 γρ. κανέλα, σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τον κορμό

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια από το παντεσπάνι την κρέμα κάστανο αφήνοντας περιμετρικά περίπου 1εκ. κενό. Έχοντας μία από τις μεγάλες πλευρές μπροστά μας, ξεκινάμε και τυλίγουμε σε ρολό το παντεσπάνι σηκώνοντας τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε τον κορμό με τη λαδόκολλα και σφίγγουμε με τα χέρια μας και τη βοήθεια μιας σπάτουλας για να έχουμε ένα συμπαγές αποτέλεσμα.

Μεταφέρουμε τον κορμό σε πιάτο και με τη βοήθεια της σπάτουλας απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια τη βουτυρόκρεμα σε πάχος περίπου 0,5εκ..
Στολίζουμε τον κορμό με τα μαρόν γλασέ, τα σμέουρα την τριμμένη σοκολάτα και κοσκινίζουμε στην επιφάνεια του λίγο κακάο.

Για το παντεσπάνι

Στον κάδο ενός μίξερ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν, να ασπρίσουν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε σε 2 δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σε ένα ταψάκι 30x40εκ. στρώνουμε μία λαδόκολλα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα του παντεσπάνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C μέχρι να πάρει ομοιόμορφο καφέ χρώμα, για 6 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αφήνουμε για 1-2 λεπτά να κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε μία λαδόκολλα 40x60εκ. και αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα που χρησιμοποιήσαμε για το ψήσιμο του.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου σιροπιάζουμε ομοιόμορφα όλο το παντεσπάνι, το μεταφέρουμε μαζί με τη λαδόκολλα στο ταψάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει, για περίπου 5 λεπτά.

 

Για το σιρόπι μαύρο ρούμι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, το τοποθετούμε σε υψηλή φωτιά, και μόλις έρθει σε βρασμό το αφαιρούμε. Αφήνουμε μερικά λεπτά για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το σιρόπι.

Για την κρέμα κάστανο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα αυγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το γάλα την πάστα κάστανο και τα φέρνουμε μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού. Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε το μείγμα με την κρέμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως η πάστα κάστανο. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αυγό μέσα στο μείγμα με την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μόλις πήξει τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο αγελάδος, το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μία μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα, για περίπου 1 ώρα.
Αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο, τη μεταφέρουμε στον κάδο ενός μίξερ και την χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα τα μαρόν γλασέ, τα φουντούκια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

 

Για τη βουτυρόκρεμα κάστανο

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το βούτυρο αγελάδος, το μαύρο ρούμι, το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει πλήρως το βούτυρο αγελάδος. Στον κάδο ενός πολυκοπτικού ρίχνουμε την πάστα κάστανο, την κανέλα, το μείγμα με το βούτυρο αγελάδος, το αλάτι και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Μεταφέρουμε τη βουτυρόκρεμα σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει ελαφρώς, για περίπου 15 λεπτά.

Για τον κορμό

  • παντεσπάνι
  • κρέμα κάστανο
  • βουτυρόκρεμα κάστανο
  • μαρόν γλασέ
  • φρέσκα σμέουρα
  • τριμμένη σοκολάτα
  • κακάο

Για το παντεσπάνι

  • 150 γρ. αυγά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. γαλλική μαρέγκα
  • 75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
  • 120 γρ. σιρόπι μαύρο ρούμι

Για το σιρόπι μαύρο ρούμι

  • 70 γρ. νερό
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. μαύρο ρουμι

Για την κρέμα κάστανο

  • 60 γρ. αυγά
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 120 γρ. γάλα 3,7% λιπαρά
  • 100 γρ. πάστα κάστανο χωρίς ζάχαρη
  • 2 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κύβους
  • 70 γρ. μαρόν γλασέ, σε μικρό καρέ
  • 15 γρ. φουντούκι, καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο

Για τη βουτυρόκρεμα κάστανο

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 20 γρ. μαύρο ρούμι
  • 30 γρ. νερό
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. αλάτι
  • 400 γρ. πάστα κάστανο χωρίς ζάχαρη
  • 2 γρ. κανέλα, σκόνη

VIDEO DIRECTIONS

Για τον κορμό

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια από το παντεσπάνι την κρέμα κάστανο αφήνοντας περιμετρικά περίπου 1εκ. κενό. Έχοντας μία από τις μεγάλες πλευρές μπροστά μας, ξεκινάμε και τυλίγουμε σε ρολό το παντεσπάνι σηκώνοντας τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε τον κορμό με τη λαδόκολλα και σφίγγουμε με τα χέρια μας και τη βοήθεια μιας σπάτουλας για να έχουμε ένα συμπαγές αποτέλεσμα.

Μεταφέρουμε τον κορμό σε πιάτο και με τη βοήθεια της σπάτουλας απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια τη βουτυρόκρεμα σε πάχος περίπου 0,5εκ..
Στολίζουμε τον κορμό με τα μαρόν γλασέ, τα σμέουρα την τριμμένη σοκολάτα και κοσκινίζουμε στην επιφάνεια του λίγο κακάο.

Για το παντεσπάνι

Στον κάδο ενός μίξερ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν, να ασπρίσουν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε σε 2 δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σε ένα ταψάκι 30x40εκ. στρώνουμε μία λαδόκολλα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα του παντεσπάνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C μέχρι να πάρει ομοιόμορφο καφέ χρώμα, για 6 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αφήνουμε για 1-2 λεπτά να κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε μία λαδόκολλα 40x60εκ. και αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα που χρησιμοποιήσαμε για το ψήσιμο του.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου σιροπιάζουμε ομοιόμορφα όλο το παντεσπάνι, το μεταφέρουμε μαζί με τη λαδόκολλα στο ταψάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει, για περίπου 5 λεπτά.

 

Για το σιρόπι μαύρο ρούμι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, το τοποθετούμε σε υψηλή φωτιά, και μόλις έρθει σε βρασμό το αφαιρούμε. Αφήνουμε μερικά λεπτά για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το σιρόπι.

Για την κρέμα κάστανο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα αυγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το γάλα την πάστα κάστανο και τα φέρνουμε μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού. Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε το μείγμα με την κρέμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως η πάστα κάστανο. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αυγό μέσα στο μείγμα με την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μόλις πήξει τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο αγελάδος, το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μία μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα, για περίπου 1 ώρα.
Αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο, τη μεταφέρουμε στον κάδο ενός μίξερ και την χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα τα μαρόν γλασέ, τα φουντούκια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

 

Για τη βουτυρόκρεμα κάστανο

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το βούτυρο αγελάδος, το μαύρο ρούμι, το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει πλήρως το βούτυρο αγελάδος. Στον κάδο ενός πολυκοπτικού ρίχνουμε την πάστα κάστανο, την κανέλα, το μείγμα με το βούτυρο αγελάδος, το αλάτι και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Μεταφέρουμε τη βουτυρόκρεμα σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει ελαφρώς, για περίπου 15 λεπτά.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner