Πίτα με πατάτα και πράσο Πίτα με πατάτα και πράσο

Πίτα με πατάτα και πράσο

ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ 30 ΕΚ., ΓΙΑ 8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
FiveStar: 
Average: 5 (7 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. πατάτες, βρασμένες
  • 200 γρ. μπεσαμέλ
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 180 γρ. πράσο, σε ροδέλες
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 100 γρ. τυρί gouda, τριμμένο
  • 150 γρ. τυρί μετσοβόνε, τριμμένο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 τμχ. αυγά
  • 8 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πίτα

Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ, το μείγμα του πράσου με  το κρεμμύδι, το βούτυρο, τα τυριά, την κρέμα γάλακτος.

Χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν και τα ρίχνουμε στο μπολ με τη γέμιση. Αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι  και ανακατεύουμε.

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. πατάτες, βρασμένες
  • 200 γρ. μπεσαμέλ
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 180 γρ. πράσο, σε ροδέλες
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 100 γρ. τυρί gouda, τριμμένο
  • 150 γρ. τυρί μετσοβόνε, τριμμένο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 τμχ. αυγά
  • 8 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

Για την πίτα

Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ, το μείγμα του πράσου με  το κρεμμύδι, το βούτυρο, τα τυριά, την κρέμα γάλακτος.

Χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν και τα ρίχνουμε στο μπολ με τη γέμιση. Αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι  και ανακατεύουμε.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER