Για τη φοκάτσια
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα δύο είδη αλευριού και το προζύμι.
Σ' ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά, το νερό και το ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και μετά για άλλα 5 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε σε δυνατή ταχύτητα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι ν' αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να γυαλίσει.
Αποσύρουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και το ρίχνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Σχηματίζουμε μια μπάλα, ζυμώνοντας με απαλές κινήσεις και την τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της. Βάζουμε τη ζύμη σ' ένα λαδωμένο ταψί και την απλώνουμε με τα δάχτυλα, με απαλές κινήσεις. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει, τη λαδώνουμε ελαφρώς και ρίχνουμε από πάνω τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια και τη ρίγανη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C. Βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψί, το “πυρώνουμε” και ρίχνουμε μέσα λίγο νερό, για να δημιουργηθούν υδρατμοί.
Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε στους 220-230 C για 5 λεπτά και μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά.
Αποσύρουμε τη φοκάτσια από τον φούρνο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνειά της.
Σχόλια