Καρμπονάρα με μανιτάρια - Άκης Βαρθαλάμης Καρμπονάρα με μανιτάρια - Άκης Βαρθαλάμης

Καρμπονάρα με μανιτάρια - Άκης Βαρθαλάμης

Για 4 μερίδες 30 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.2 (6 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για την καρμπονάρα

  • 500 γρ. ζυμαρικά
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. μπέικον, ζουλιέν
  • 500 γρ. μανιτάρια στρόγγυλα, σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, σε μεγάλα κομμάτια
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το λευκό μέρος, σε λεπτές φέτες
  • 25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος, ζεστή
  • 300 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 50 γρ. αυγά, ολόκληρα
  • 60 γρ. κρόκος αυγού
  • τραγανό ψωμί
  • θυμάρι, φρέσκο
  • αλάτι

Για το τραγανό ψωμί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για την καρμπονάρα

Σε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά στον βαθμό της αρεσκείας μας. Σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα αυγά με την παρμεζάνα.

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να αποβάλει όλο το  λίπος του. Αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι.

Στην ίδια κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει, για 1-2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλει το άρωμα του, για 1-2’ λεπτά περίπου.

Αφαιρούμε περίπου τη μισή ποσότητα των μανιταριών και τη διατηρούμε ζεστή.

Στην κατσαρόλα με τα σοταρισμένα μανιτάρια ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τα ¾ από το σοταρισμένο μπέικον, λίγο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε ζεστό νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών στο μείγμα με τα αυγά και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Τραβάμε την κατσαρόλα με τα ζυμαρικά εκτός φωτιάς και προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να ομογενοποιηθεί. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχόμενα, μέχρι να δημιουργηθεί μία παχύρευστη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι.

Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε ένα μπλέντερ μαζί με την κρέμα γάλακτος. Αλατίζουμε και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη κρέμα μανιταριών. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε τοποθετώντας στην βάση του πιάτου την κρέμα από τα μανιτάρια. Προσθέτουμε από πάνω τα ζυμαρικά, τρίβουμε λίγη παρμεζάνα, πασπαλίζουμε το υπόλοιπο μπέικον, το τραγανό ψωμί και γαρνίρουμε με το φρέσκο θυμάρι.

 

Για το τραγανό ψωμί

Αλέθουμε το χωριάτικο ψωμί και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια το απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180C μέχρι το ψωμί να καβουρδιστεί και να πάρει ένα καστανό χρώμα.

Tip:
*
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πουρέ μανιταριών για να ενισχύσουμε τη γεύση και σε άλλα φαγητά όπως ριζότο, λαζάνια, σούπες και άλλα.

 

Για την καρμπονάρα

  • 500 γρ. ζυμαρικά
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. μπέικον, ζουλιέν
  • 500 γρ. μανιτάρια στρόγγυλα, σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, σε μεγάλα κομμάτια
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το λευκό μέρος, σε λεπτές φέτες
  • 25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος, ζεστή
  • 300 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 50 γρ. αυγά, ολόκληρα
  • 60 γρ. κρόκος αυγού
  • τραγανό ψωμί
  • θυμάρι, φρέσκο
  • αλάτι

Για το τραγανό ψωμί

VIDEO DIRECTIONS

Για την καρμπονάρα

Σε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά στον βαθμό της αρεσκείας μας. Σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα αυγά με την παρμεζάνα.

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να αποβάλει όλο το  λίπος του. Αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι.

Στην ίδια κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει, για 1-2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλει το άρωμα του, για 1-2’ λεπτά περίπου.

Αφαιρούμε περίπου τη μισή ποσότητα των μανιταριών και τη διατηρούμε ζεστή.

Στην κατσαρόλα με τα σοταρισμένα μανιτάρια ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τα ¾ από το σοταρισμένο μπέικον, λίγο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε ζεστό νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών στο μείγμα με τα αυγά και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Τραβάμε την κατσαρόλα με τα ζυμαρικά εκτός φωτιάς και προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να ομογενοποιηθεί. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχόμενα, μέχρι να δημιουργηθεί μία παχύρευστη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι.

Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε ένα μπλέντερ μαζί με την κρέμα γάλακτος. Αλατίζουμε και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη κρέμα μανιταριών. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε τοποθετώντας στην βάση του πιάτου την κρέμα από τα μανιτάρια. Προσθέτουμε από πάνω τα ζυμαρικά, τρίβουμε λίγη παρμεζάνα, πασπαλίζουμε το υπόλοιπο μπέικον, το τραγανό ψωμί και γαρνίρουμε με το φρέσκο θυμάρι.

 

Για το τραγανό ψωμί

Αλέθουμε το χωριάτικο ψωμί και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια το απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180C μέχρι το ψωμί να καβουρδιστεί και να πάρει ένα καστανό χρώμα.

Tip:
*
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πουρέ μανιταριών για να ενισχύσουμε τη γεύση και σε άλλα φαγητά όπως ριζότο, λαζάνια, σούπες και άλλα.

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER