Ραβιόλι με γέμιση σπανακόπιτα - Αλέξανδρος Τσιοτίνης Ραβιόλι με γέμιση σπανακόπιτα - Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Ραβιόλι με γέμιση σπανακόπιτα - Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Για 4 μερίδες 90 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (1 vote)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

 

  • 20 ραβιόλια, βρασμένα
  • φύλλα μυρωδικών από τη γέμιση
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκο μαύρο πιπέρι

 

Για τη σύνθεση των ραβιόλι

  • ζύμη ραβιόλι
  • γέμιση σπανακόπιτα
  • αυγό

Για τη ζύμη ραβιόλι

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. σιμιγδάλι
  • 60 γρ. κρόκος αυγού
  • 40 γρ.  αυγό ολόκληρο
  • 80 γρ. νερό
  • 9 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση «σπανακόπιτα»

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. σέσκουλο, σε λεπτές λωρίδες
  • 200 γρ. σπανάκι, σε λεπτές λωρίδες
  • 60 γρ. φύλλα μουστάρδας, σε λεπτές λωρίδες
  • 80 γρ. φύλλα από παντζάρια, σε λεπτές λωρίδες
  • 30 γρ. μυρώνια
  • 30 γρ. καυκαλίθρες
  • 30 γρ. άνηθο
  • 30 γρ. μαϊντανό
  • 30 γρ. μάραθο
  • 30 γρ. κόλιανδρο
  • 100 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 100 γρ. αυγά
  • αλάτι
  • φρέσκο μαύρο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ραβιόλια και βράζουμε μέχρι το επιθυμητό σημείο για 2’ με 3’ λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τα ραβιόλια από το νερό, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τη σύνθεση των ραβιόλι

Κόβουμε τη ζύμη σε 2 ίδια κομμάτια και κρατάμε το ένα σκεπασμένο με μια πετσέτα. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ελαφρά με έναν πλάστη δίνοντάς του μακρόστενο παραλληλόγραμμο σχήμα. Αν δούμε ότι το ζυμάρι κολλάει απλώνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνειά του.
 

Ρυθμίζουμε τη μηχανή στο μεγαλύτερο άνοιγμα (συνήθως το νούμερο 1) και περνάμε το ζυμάρι από μέσα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περνώντας τη ζύμη διαδοχικά από κάθε βαθμίδα της μηχανής, (αλευρώνοντας κάθε φορά που χρειάζεται), μέχρι να έχουμε ένα λεπτό και λείο φύλλο. Για να προσδιορίσουμε το σωστό πάχος θα πρέπει κρατώντας το να μπορούμε να βλέπουμε τη σκιά του χεριού μας από την πίσω πλευρά του ζυμαριού (συνήθως στο 7  ή 8).

 

Απλώνουμε το ζυμάρι σε έναν πάγκο εργασίας και το κόβουμε στη μέση. Κόβουμε και πάλι στη μέση και στο 1 μισό με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με αυγό. Μοιράζουμε μικρές δόσεις από γέμιση, περίπου 30γρ. για το κάθε ραβιόλι.

Καλύπτουμε με το άλλο μισό ζυμάρι και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε ελαφρώς γύρω από κάθε γέμιση. Με την ανάποδη πλευρά ενός κουπάτ που να περικλείει σφιχτά τη γέμιση πιέζουμε ελαφρώς ώστε να βγάλουμε τον αέρα. Με ενα κουπάτ (τσέρκι) διαμέτρου 6 εκ. κόβουμε τα ραβιόλια. Θα πρέπει να μας βγουν 20 ραβιόλια.

Για τη ζύμη ραβιόλι

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Στο κέντρο δημιουργούμε μία τρύπα και προσθέτουμε μέσα τα αυγά και το νερό.

Τοποθετούμε τον γάντζο και αρχίζουμε να αναδεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3΄ λεπτά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα σε μέτρια ένταση και χτυπάμε για 4΄ με 5’ λεπτά ακόμη.

Αφαιρούμε το ζυμάρι από τον κάδο, του δίνουμε τετραγωνισμένο σχήμα, το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το ξεκουράζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη γέμιση «σπανακόπιτα»

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2’ λεπτά περίπου. Προσθέτουμε πρώτα τα σέσκουλα μαγειρεύουμε για 2’ λεπτά, προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε για 2’ λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα χόρτα και μαγειρεύουμε για 10’ λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας περιστασιακά.

Προσθέτουμε τα βότανα, λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για 2’ λεπτά ακόμη.

Μόλις η γέμιση κρυώσει ελαφρώς προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τοποθετούμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να στραγγίξουν τα περιττά υγρά και κρυώνουμε.

Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

 

*Αφήνουμε τη γέμιση να στραγγίξει και να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

 

 

Tip:

*Κρατάμε κομμάτια από τη ζύμη που περίσσεψε και τα βράζουμε μαζί με τα ραβιόλια. Με αυτό τον τρόπο, δοκιμάζοντάς τα θα ξέρουμε εάν τα ραβιόλια είναι έτοιμα.

*Γαρνίρουμε με τα βότανα της αρεσκείας σας, ή με τριμμένη φέτα ή ακόμη και καβουρδισμένο βούτυρο.

Για το πιάτο

 

  • 20 ραβιόλια, βρασμένα
  • φύλλα μυρωδικών από τη γέμιση
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκο μαύρο πιπέρι

 

Για τη σύνθεση των ραβιόλι

  • ζύμη ραβιόλι
  • γέμιση σπανακόπιτα
  • αυγό

Για τη ζύμη ραβιόλι

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. σιμιγδάλι
  • 60 γρ. κρόκος αυγού
  • 40 γρ.  αυγό ολόκληρο
  • 80 γρ. νερό
  • 9 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση «σπανακόπιτα»

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. σέσκουλο, σε λεπτές λωρίδες
  • 200 γρ. σπανάκι, σε λεπτές λωρίδες
  • 60 γρ. φύλλα μουστάρδας, σε λεπτές λωρίδες
  • 80 γρ. φύλλα από παντζάρια, σε λεπτές λωρίδες
  • 30 γρ. μυρώνια
  • 30 γρ. καυκαλίθρες
  • 30 γρ. άνηθο
  • 30 γρ. μαϊντανό
  • 30 γρ. μάραθο
  • 30 γρ. κόλιανδρο
  • 100 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 100 γρ. αυγά
  • αλάτι
  • φρέσκο μαύρο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ραβιόλια και βράζουμε μέχρι το επιθυμητό σημείο για 2’ με 3’ λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τα ραβιόλια από το νερό, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τη σύνθεση των ραβιόλι

Κόβουμε τη ζύμη σε 2 ίδια κομμάτια και κρατάμε το ένα σκεπασμένο με μια πετσέτα. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ελαφρά με έναν πλάστη δίνοντάς του μακρόστενο παραλληλόγραμμο σχήμα. Αν δούμε ότι το ζυμάρι κολλάει απλώνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνειά του.
 

Ρυθμίζουμε τη μηχανή στο μεγαλύτερο άνοιγμα (συνήθως το νούμερο 1) και περνάμε το ζυμάρι από μέσα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περνώντας τη ζύμη διαδοχικά από κάθε βαθμίδα της μηχανής, (αλευρώνοντας κάθε φορά που χρειάζεται), μέχρι να έχουμε ένα λεπτό και λείο φύλλο. Για να προσδιορίσουμε το σωστό πάχος θα πρέπει κρατώντας το να μπορούμε να βλέπουμε τη σκιά του χεριού μας από την πίσω πλευρά του ζυμαριού (συνήθως στο 7  ή 8).

 

Απλώνουμε το ζυμάρι σε έναν πάγκο εργασίας και το κόβουμε στη μέση. Κόβουμε και πάλι στη μέση και στο 1 μισό με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με αυγό. Μοιράζουμε μικρές δόσεις από γέμιση, περίπου 30γρ. για το κάθε ραβιόλι.

Καλύπτουμε με το άλλο μισό ζυμάρι και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε ελαφρώς γύρω από κάθε γέμιση. Με την ανάποδη πλευρά ενός κουπάτ που να περικλείει σφιχτά τη γέμιση πιέζουμε ελαφρώς ώστε να βγάλουμε τον αέρα. Με ενα κουπάτ (τσέρκι) διαμέτρου 6 εκ. κόβουμε τα ραβιόλια. Θα πρέπει να μας βγουν 20 ραβιόλια.

Για τη ζύμη ραβιόλι

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Στο κέντρο δημιουργούμε μία τρύπα και προσθέτουμε μέσα τα αυγά και το νερό.

Τοποθετούμε τον γάντζο και αρχίζουμε να αναδεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3΄ λεπτά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα σε μέτρια ένταση και χτυπάμε για 4΄ με 5’ λεπτά ακόμη.

Αφαιρούμε το ζυμάρι από τον κάδο, του δίνουμε τετραγωνισμένο σχήμα, το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το ξεκουράζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη γέμιση «σπανακόπιτα»

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2’ λεπτά περίπου. Προσθέτουμε πρώτα τα σέσκουλα μαγειρεύουμε για 2’ λεπτά, προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε για 2’ λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα χόρτα και μαγειρεύουμε για 10’ λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας περιστασιακά.

Προσθέτουμε τα βότανα, λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για 2’ λεπτά ακόμη.

Μόλις η γέμιση κρυώσει ελαφρώς προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τοποθετούμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να στραγγίξουν τα περιττά υγρά και κρυώνουμε.

Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

 

*Αφήνουμε τη γέμιση να στραγγίξει και να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

 

 

Tip:

*Κρατάμε κομμάτια από τη ζύμη που περίσσεψε και τα βράζουμε μαζί με τα ραβιόλια. Με αυτό τον τρόπο, δοκιμάζοντάς τα θα ξέρουμε εάν τα ραβιόλια είναι έτοιμα.

*Γαρνίρουμε με τα βότανα της αρεσκείας σας, ή με τριμμένη φέτα ή ακόμη και καβουρδισμένο βούτυρο.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER