Η τέλεια μπριζόλα Η τέλεια μπριζόλα

Η τέλεια μπριζόλα

για 2 μερίδες 20 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.9 (10 votes)

ΥΛΙΚΑ

 

  • 500 γρ. Ribeye
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 15 γρ. σκελίδες σκόρδο
  • νιφάδες αλατιού
  • φρέσκο θυμάρι
  • φρέσκο δεντρολίβανο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Αλατίζουμε καλά τη μπριζόλα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και ξεκινάμε το σοτάρισμα. Ακουμπάμε τη μπριζόλα στο τηγάνι από την πλευρά μας και προς τα έξω και αφήνουμε να πάρει ένα ωραίο ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα. Γυρνάμε και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να έχουμε το ίδιο χρώμα, όπως της πρώτης πλευράς. Προσθέτουμε τα βότανα, το σκόρδο και το βούτυρο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις το βούτυρο αφρίσει αρχίζουμε να περιχύνουμε με ένα κουτάλι τη μπριζόλα. Γυρνάμε πλευρά και επαναλαμβάνουμε. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να μας πάρει περίπου 4 με 5 λεπτά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και με ένα ψηφιακό θερμόμετρο, καρφώνοντάς το διαγώνια στο κέντρο της μπριζόλας, ελέγχουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της. Εάν έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλουμε (προτείνεται 60°C-65°C για μέτριο ψήσιμο) αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Σε περίπτωση που θέλουμε να μαγειρέψουμε τελείως τη μπριζόλα μπορούμε να έχουμε τον φούρνο μας στους 160°C και να μεταφέρουμε το κρέας εκεί για ακόμα 8 με 10 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος διαφοροποιείται από φούρνο σε φούρνο 1 με 2 λεπτά για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Tip: Για να πετύχουμε ένα μαλακό αποτέλεσμα καλό θα ήταν να μην υπερβούμε τους 69°C στο εσωτερικό της μπριζόλας.

Tip: Αφού κόψουμε τη μπριζόλα αλατίζουμε με διάφορα αρωματικά αλάτια, όπως για παράδειγμα καπνιστό θαλασσινό αλάτι, για να δώσουμε ένα ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα στο κρέας.

Tip: Γαρνίρουμε με ψητά τοματίνα ή ψητή πατάτα τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο.

 

  • 500 γρ. Ribeye
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 15 γρ. σκελίδες σκόρδο
  • νιφάδες αλατιού
  • φρέσκο θυμάρι
  • φρέσκο δεντρολίβανο

 

VIDEO DIRECTIONS

Αλατίζουμε καλά τη μπριζόλα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και ξεκινάμε το σοτάρισμα. Ακουμπάμε τη μπριζόλα στο τηγάνι από την πλευρά μας και προς τα έξω και αφήνουμε να πάρει ένα ωραίο ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα. Γυρνάμε και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να έχουμε το ίδιο χρώμα, όπως της πρώτης πλευράς. Προσθέτουμε τα βότανα, το σκόρδο και το βούτυρο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις το βούτυρο αφρίσει αρχίζουμε να περιχύνουμε με ένα κουτάλι τη μπριζόλα. Γυρνάμε πλευρά και επαναλαμβάνουμε. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να μας πάρει περίπου 4 με 5 λεπτά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και με ένα ψηφιακό θερμόμετρο, καρφώνοντάς το διαγώνια στο κέντρο της μπριζόλας, ελέγχουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της. Εάν έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλουμε (προτείνεται 60°C-65°C για μέτριο ψήσιμο) αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Σε περίπτωση που θέλουμε να μαγειρέψουμε τελείως τη μπριζόλα μπορούμε να έχουμε τον φούρνο μας στους 160°C και να μεταφέρουμε το κρέας εκεί για ακόμα 8 με 10 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος διαφοροποιείται από φούρνο σε φούρνο 1 με 2 λεπτά για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Tip: Για να πετύχουμε ένα μαλακό αποτέλεσμα καλό θα ήταν να μην υπερβούμε τους 69°C στο εσωτερικό της μπριζόλας.

Tip: Αφού κόψουμε τη μπριζόλα αλατίζουμε με διάφορα αρωματικά αλάτια, όπως για παράδειγμα καπνιστό θαλασσινό αλάτι, για να δώσουμε ένα ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα στο κρέας.

Tip: Γαρνίρουμε με ψητά τοματίνα ή ψητή πατάτα τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner