Coq au vin Coq au vin

Coq au vin

ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ 180 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.8 (22 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 700 γρ. κόκορας, μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μπέικον, κομμένο ζουλιέν
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κοκκάρι
  • 180 γρ. καρότο
  • 60 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. μαυροδάφνη
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 2 γρ. δενδρολίβανο

Για τις ταλιατέλες

  • 600 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. παρμεζάνα
  • τσάιβς 
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Αλατίζουμε τον κόκορα καλά απ' όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κόκορα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Αποσύρουμε το κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κοκκάρια, το πράσο και το μπέικον μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ξανθό χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ρίχνοντας στην κατσαρόλα το καρότο και το πράσο. Προσθέτουμε το σκόρδο, και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλυφθεί σχεδόν από τα υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία 140οC στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφού ο κόκορας έχει πια μαγειρευτεί, χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε εκεί λίγο ζωμό κότας και λίγο βούτυρο (60 γρ). Φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε τις βρασμένες ταλιατέλες.  Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το ψιλοκομμένο τσάιβς. Κρατάμε έτοιμα τα ζυμαρικά για το σερβίρισμα.

Τέλος, ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα του κόκορα, προσθέτοντας στην κατσαρόλα το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ωραίο, δεμένο αποτέλεσμα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τις  ταλιατέλες και περιμετρικά τον κόκορα με τα λαχανικά και τη σάλτσα του.



*Tip:

Σε περίπτωση που έχει μαγειρευτεί ο κόκορας και τα υγρά δεν έχουν συμπυκνωθεί ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα, εναλλακτικά δένουμε τη σάλτσα χρησιμοποιώντας λίγο κορν φλαουρ.

Για το πιάτο

  • 700 γρ. κόκορας, μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μπέικον, κομμένο ζουλιέν
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κοκκάρι
  • 180 γρ. καρότο
  • 60 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. μαυροδάφνη
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 2 γρ. δενδρολίβανο

Για τις ταλιατέλες

  • 600 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. παρμεζάνα
  • τσάιβς 
  • αλάτι

Για το πιάτο

Αλατίζουμε τον κόκορα καλά απ' όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κόκορα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Αποσύρουμε το κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κοκκάρια, το πράσο και το μπέικον μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ξανθό χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ρίχνοντας στην κατσαρόλα το καρότο και το πράσο. Προσθέτουμε το σκόρδο, και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλυφθεί σχεδόν από τα υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία 140οC στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφού ο κόκορας έχει πια μαγειρευτεί, χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε εκεί λίγο ζωμό κότας και λίγο βούτυρο (60 γρ). Φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε τις βρασμένες ταλιατέλες.  Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το ψιλοκομμένο τσάιβς. Κρατάμε έτοιμα τα ζυμαρικά για το σερβίρισμα.

Τέλος, ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα του κόκορα, προσθέτοντας στην κατσαρόλα το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ωραίο, δεμένο αποτέλεσμα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τις  ταλιατέλες και περιμετρικά τον κόκορα με τα λαχανικά και τη σάλτσα του.



*Tip:

Σε περίπτωση που έχει μαγειρευτεί ο κόκορας και τα υγρά δεν έχουν συμπυκνωθεί ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα, εναλλακτικά δένουμε τη σάλτσα χρησιμοποιώντας λίγο κορν φλαουρ.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER