Προφιτερόλ Προφιτερόλ

Προφιτερόλ

Για 30 - 35 τμχ των 20 γρ. 90 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.6 (64 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το τελείωμα του πιάτου

Για τη ζύμη για σου

  • 250 γρ. νερό
  • 100 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ, κομμένο σε κομμάτια
  • 4 γρ. αλάτι
  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. αυγά

Για το μπισκότο

  • 80 γρ. ζάχαρη μαύρη, με μελάσα
  • 70 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ
  • 40 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το τελείωμα του πιάτου

Τοποθετούμε την κρέμα πατισερί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ. Κόβουμε τα σου στη μέση και γεμίζουμε το κάτω μέρος με την κρέμα. Βάζουμε το καπάκι πάνω στην κρέμα.

Τοποθετούμε τα γεμισμένα σου σε ένα πιάτο, ρίχνουμε από πάνω τους σάλτσα σοκολάτας και πασπαλίζουμε με το σπασμένο φιστίκι Αιγίνης.

Για τη ζύμη για σου

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε σε μία δόση το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το αλεύρι και να σχηματιστεί μια μάζα που ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Δουλεύουμε τη ζύμη στη κατσαρόλα  για 3-5’ λεπτά περίπου μέχρι να χάσει όσο περισσότερη από την υγρασία της γίνεται.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το προηγούμενο πλήρως πριν προσθέσουμε το επόμενο. Μόλις έχουμε προσθέσει και ομογενοποιήσει στο μείγμα μας και το τελευταίο αυγό, συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5’ λεπτά ακόμα, μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να γίνει λείο.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και σε ταψί που έχουμε καλυμμένο με λαδόκολλα σχηματίζουμε μπαλάκια των 30 γρ. περίπου με απόσταση μεταξύ τους 2 εκ..


Τρόπος 1 - χωρίς το μπισκότο

Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σου με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 180⁰C  για 25’ λεπτά περίπου.


Τρόπος 2 – με το μπισκότο

Καλύπτουμε με τους δίσκους από το μπισκότο, έναν πάνω από κάθε σου, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 180 ⁰C  για 25’ λεπτά περίπου.

Για το μπισκότο

Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.

Βγάζουμε το μείγμα από το μπολ, το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με έναν πλάστη το ανοίγουμε σε πάχος 2 χιλιοστών. Μεταφέρουμε το μείγμα του μπισκότου σε ένα ταψί μαζί με τις λαδόκολλες και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα, μέχρι να παγώσει καλά.

Βγάζουμε το ταψί από την κατάψυξη, αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και με ένα κουπάτ 4 εκ. κόβουμε σε δίσκους το μπισκότο.

Αν δε το χρησιμοποιήσουμε αμέσως το ξανά βάζουμε στην κατάψυξη για να μη μας λιώσει.

 

Tips:
*Μπορούμε να γεμίζουμε φόρμες σιλικόνης με τη ζύμη των σου και να καταψύχουμε. Ψήνουμε απευθείας από την κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε το ομοιόμορφο σχήμα ίδιο μέγεθος μετά το ψήσιμο.

*Προτιμούμε να ψήνουμε τα σου σε φούρνο χωρίς αέρα, γιατί αυτό τα βοηθάει στο να φουσκώσουν καλύτερα και πιο ομοιόμορφα.

*Μπορούμε να ψήσουμε τα σου και αφού κρυώσουν να τα καταψύξουμε και να τα διατηρήσουμε για 2 εβδομάδες στην κατάψυξη. Μόλις έρθει η ώρα να τα καταναλώσουμε, τα στρώνουμε πάλι σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160°C για περίπου 5’ λεπτά.

Για το τελείωμα του πιάτου

Για τη ζύμη για σου

  • 250 γρ. νερό
  • 100 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ, κομμένο σε κομμάτια
  • 4 γρ. αλάτι
  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. αυγά

Για το μπισκότο

  • 80 γρ. ζάχαρη μαύρη, με μελάσα
  • 70 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ
  • 40 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για το τελείωμα του πιάτου

Τοποθετούμε την κρέμα πατισερί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ. Κόβουμε τα σου στη μέση και γεμίζουμε το κάτω μέρος με την κρέμα. Βάζουμε το καπάκι πάνω στην κρέμα.

Τοποθετούμε τα γεμισμένα σου σε ένα πιάτο, ρίχνουμε από πάνω τους σάλτσα σοκολάτας και πασπαλίζουμε με το σπασμένο φιστίκι Αιγίνης.

Για τη ζύμη για σου

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε σε μία δόση το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το αλεύρι και να σχηματιστεί μια μάζα που ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Δουλεύουμε τη ζύμη στη κατσαρόλα  για 3-5’ λεπτά περίπου μέχρι να χάσει όσο περισσότερη από την υγρασία της γίνεται.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το προηγούμενο πλήρως πριν προσθέσουμε το επόμενο. Μόλις έχουμε προσθέσει και ομογενοποιήσει στο μείγμα μας και το τελευταίο αυγό, συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5’ λεπτά ακόμα, μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να γίνει λείο.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και σε ταψί που έχουμε καλυμμένο με λαδόκολλα σχηματίζουμε μπαλάκια των 30 γρ. περίπου με απόσταση μεταξύ τους 2 εκ..


Τρόπος 1 - χωρίς το μπισκότο

Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σου με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 180⁰C  για 25’ λεπτά περίπου.


Τρόπος 2 – με το μπισκότο

Καλύπτουμε με τους δίσκους από το μπισκότο, έναν πάνω από κάθε σου, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 180 ⁰C  για 25’ λεπτά περίπου.

Για το μπισκότο

Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.

Βγάζουμε το μείγμα από το μπολ, το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με έναν πλάστη το ανοίγουμε σε πάχος 2 χιλιοστών. Μεταφέρουμε το μείγμα του μπισκότου σε ένα ταψί μαζί με τις λαδόκολλες και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα, μέχρι να παγώσει καλά.

Βγάζουμε το ταψί από την κατάψυξη, αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και με ένα κουπάτ 4 εκ. κόβουμε σε δίσκους το μπισκότο.

Αν δε το χρησιμοποιήσουμε αμέσως το ξανά βάζουμε στην κατάψυξη για να μη μας λιώσει.

 

Tips:
*Μπορούμε να γεμίζουμε φόρμες σιλικόνης με τη ζύμη των σου και να καταψύχουμε. Ψήνουμε απευθείας από την κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε το ομοιόμορφο σχήμα ίδιο μέγεθος μετά το ψήσιμο.

*Προτιμούμε να ψήνουμε τα σου σε φούρνο χωρίς αέρα, γιατί αυτό τα βοηθάει στο να φουσκώσουν καλύτερα και πιο ομοιόμορφα.

*Μπορούμε να ψήσουμε τα σου και αφού κρυώσουν να τα καταψύξουμε και να τα διατηρήσουμε για 2 εβδομάδες στην κατάψυξη. Μόλις έρθει η ώρα να τα καταναλώσουμε, τα στρώνουμε πάλι σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160°C για περίπου 5’ λεπτά.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER