Μακρόστενος ή σφαιρικός καρπός φιστικιού του αειθαλούς δέντρου. Η ευγενέστερη από τις ποικιλίες φιστικόδεντρων στον κόσμο, με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στην ψίχα, η οποία είναι γευστική και τραγανή. Τα φιστίκια Αιγίνης τρώγονται καβουρδισμένα με αλάτι. Χρησιμοποιούνται στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα, για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων και παγωτών. Στη μαγειρική, χρησιμοποιούνται σε γεμίσεις και πατέ. Η ωρίμανση των φιστικιών γίνεται από τέλη Αυγούστου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, μαγνήσιο και κάλιο και η περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά είναι σε ποσοστό 83%. Στην Αίγινα παράγονται από τις καλύτερες ποικιλίες αυτού του φιστικιού.