Τιραμισού Τιραμισού

Τιραμισού

ΓΙΑ 12 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.8 (105 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαμπαγιόν

  • 235 γρ. τυρί κρέμα
  • 235 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 95 γρ. κρόκοι
  • 140 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 47 γρ. κρασί Μαυροδάφνη
  • 235 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 12 γρ. κακάο (για διακόσμηση)

Για το σιρόπι

  • 350 γρ. καφές espresso (ρόφημα)
  • 175 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 175 γρ. νερό
  • 150 γρ. κρασί Μαυροδάφνη

Για τα σαβαγιάρ

  • 150 γρ. ασπράδια
  • 135 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 15 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο
  • 100 γρ. κρόκοι
  • 75 γρ. αλεύρι, μαλακό
  • 50 γρ. κορν φλάουερ
  • 50 γρ. ζάχαρη, άχνη (για το κοσκίνισμα)

Για το μοντάρισμα του τιραμισού

  • Σαβαγιάρ
  • Σιρόπι εσπρέσο
  • Σαμπαγιόν 
  • Ποτήρια, για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σαμπαγιόν

Στο μίξερ με το σύρμα, χτυπάμε και διογκώνουμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Σε μπεν-μαρί βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και τα’ ανακατεύουμε με σύρμα, έως ότου ν’ ασπρίσει το μείγμα.
Στη συνέχεια, σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το κρασί με το τυρί κρέμα, το μασκαρπόνε,προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης με τους κρόκους και τέλος την κρέμα σαντιγί.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον καφέ, σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε έως ότου πάρουν μια βράση και διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον espresso και ανακατεύουμε καλά.  

Για τα σαβαγιάρ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουερ.
Βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα για να φτιάξουμε μαρέγκα.
Αφού γίνει η μαρέγκα, προσθέτουμε έναν προς έναν τους κρόκους και σταματάμε το χτύπημα.
Ανακατεύοντας με μαρίζ, προσθέτουμε στη μαρέγκα το λικέρ και τις κοσκινισμένες σκόνες.
Στη συνέχεια, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, κόβουμε τα σαβαγιάρ με σακούλα ζαχαροπλαστικής και στρογγυλό κορνέ.
Τέλος, πασπαλίζουμε 2 φορές με ζάχαρη άχνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C,  έως ότου τα σαβαγιάρ να πάρουν ένα ξανθό χρώμα και να στεγνώσουν καλά (περίπου για 15 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο).

Για το μοντάρισμα του τιραμισού

Βουτάμε και σιροπιάζουμε τα σαβαγιάρ μας μέσα στο καυτό σιρόπι και τ' αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν μέχρι να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν τα σαβαγιάρ, τοποθετούμε δυο κομμάτια στην βάση του ποτηριού, ρίχνουμε από πάνω λίγη σαμπαγιόν, ξαναβάζουμε από πάνω ένα κομμάτι σαβαγιάρ ακόμα και τελειώνουμε με μια επιπλέον στρώση σαμπαγιόν.
Αφήνουμε τα ποτηράκια μας στο ψυγείο για λίγο, ώστε να σταθεροποιηθεί η σαμπαγιόν και τέλος διακοσμούμε με σκόνη κακάο λίγο πριν τα σερβίρουμε.

Για τη σαμπαγιόν

  • 235 γρ. τυρί κρέμα
  • 235 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 95 γρ. κρόκοι
  • 140 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 47 γρ. κρασί Μαυροδάφνη
  • 235 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 12 γρ. κακάο (για διακόσμηση)

Για το σιρόπι

  • 350 γρ. καφές espresso (ρόφημα)
  • 175 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 175 γρ. νερό
  • 150 γρ. κρασί Μαυροδάφνη

Για τα σαβαγιάρ

  • 150 γρ. ασπράδια
  • 135 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 15 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο
  • 100 γρ. κρόκοι
  • 75 γρ. αλεύρι, μαλακό
  • 50 γρ. κορν φλάουερ
  • 50 γρ. ζάχαρη, άχνη (για το κοσκίνισμα)

Για το μοντάρισμα του τιραμισού

  • Σαβαγιάρ
  • Σιρόπι εσπρέσο
  • Σαμπαγιόν 
  • Ποτήρια, για το σερβίρισμα

 

Για τη σαμπαγιόν

Στο μίξερ με το σύρμα, χτυπάμε και διογκώνουμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Σε μπεν-μαρί βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και τα’ ανακατεύουμε με σύρμα, έως ότου ν’ ασπρίσει το μείγμα.
Στη συνέχεια, σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το κρασί με το τυρί κρέμα, το μασκαρπόνε,προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης με τους κρόκους και τέλος την κρέμα σαντιγί.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον καφέ, σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε έως ότου πάρουν μια βράση και διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον espresso και ανακατεύουμε καλά.  

Για τα σαβαγιάρ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουερ.
Βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα για να φτιάξουμε μαρέγκα.
Αφού γίνει η μαρέγκα, προσθέτουμε έναν προς έναν τους κρόκους και σταματάμε το χτύπημα.
Ανακατεύοντας με μαρίζ, προσθέτουμε στη μαρέγκα το λικέρ και τις κοσκινισμένες σκόνες.
Στη συνέχεια, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, κόβουμε τα σαβαγιάρ με σακούλα ζαχαροπλαστικής και στρογγυλό κορνέ.
Τέλος, πασπαλίζουμε 2 φορές με ζάχαρη άχνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C,  έως ότου τα σαβαγιάρ να πάρουν ένα ξανθό χρώμα και να στεγνώσουν καλά (περίπου για 15 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο).

Για το μοντάρισμα του τιραμισού

Βουτάμε και σιροπιάζουμε τα σαβαγιάρ μας μέσα στο καυτό σιρόπι και τ' αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν μέχρι να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν τα σαβαγιάρ, τοποθετούμε δυο κομμάτια στην βάση του ποτηριού, ρίχνουμε από πάνω λίγη σαμπαγιόν, ξαναβάζουμε από πάνω ένα κομμάτι σαβαγιάρ ακόμα και τελειώνουμε με μια επιπλέον στρώση σαμπαγιόν.
Αφήνουμε τα ποτηράκια μας στο ψυγείο για λίγο, ώστε να σταθεροποιηθεί η σαμπαγιόν και τέλος διακοσμούμε με σκόνη κακάο λίγο πριν τα σερβίρουμε.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner