Λουκουμάδες με αρωματισμένο μέλι και παγωτό βανίλια Λουκουμάδες με αρωματισμένο μέλι και παγωτό βανίλια

Λουκουμάδες με αρωματισμένο μέλι και παγωτό βανίλια

ΓΙΑ 16 ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ 120 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (16 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τους λουκουμάδες

  • 750 γρ. μείγμα για λουκουμάδες 
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • μέλι αρωματικό
  • 160 γρ. παγωτό βανίλια 
  • 200 γρ. μείγμα κανέλα-ζάχαρη

Για το αρωματισμένο μέλι (για 500 γρ.)

  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 175 γρ. νερό
  • 330 γρ. μέλι
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 τεμ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 3 γρ. θυμάρι φρέσκο

Για το μείγμα κανέλα-ζάχαρη

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. κανέλα

Για το μείγμα για λουκουμάδες

  • 175 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 175 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 215 γρ. νερό
  • 200 γρ. γάλα
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. αλάτι
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. μαγιά ξηρή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τους λουκουμάδες

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με το ηλιέλαιο μέχρι το λάδι να φτάσει τους 190°C. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι μια – μια κουταλιά στο λάδι. Αν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνοντας χυλό με το ένα χέρι και σφίγγοντάς τον, ενώ μαζεύουμε με ένα κουτάλι αυτό που θα βγει από το πάνω μέρος του χεριού μας. (Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την ειδική συσκευή με τη σκανδάλη.) Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα από την κάτω πλευρά τους, γυρίζουμε πλευρά και τηγανίζουμε για λίγο ακόμη. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και στεγνώνουμε καλά. Περνάμε τους λουκουμάδες από το μίγμα της κανέλας με τη ζάχαρη ώστε να επικαλυφθούν ελαφρώς.

Για το αρωματισμένο μέλι (για 500 γρ.)

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά περίπου μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά και αφήνουμε στην άκρη ώστε να αφήσουν το άρωμά τους. Σουρώνουμε από ψιλή σήτα. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Για το μείγμα κανέλα-ζάχαρη

Αναμειγνύουμε τα υλικά.

Για το μείγμα για λουκουμάδες

Ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα στους 35°C περίπου, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και αναμειγνύουμε. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα το μείγμα της μαγιάς, προσέχοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.  Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 60΄. «Ξεφουσκώνουμε» τη διογκωμένη ζύμη που είναι πλέον έτοιμη για τηγάνισμα.

Πριν το τηγάνισμα προσέχουμε η θερμοκρασία της ζύμης να είναι στους 18°C με 20°C και το λάδι τηγανίσματος στους 165°C -175°C.

Για τους λουκουμάδες

  • 750 γρ. μείγμα για λουκουμάδες 
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • μέλι αρωματικό
  • 160 γρ. παγωτό βανίλια 
  • 200 γρ. μείγμα κανέλα-ζάχαρη

Για το αρωματισμένο μέλι (για 500 γρ.)

  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 175 γρ. νερό
  • 330 γρ. μέλι
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 τεμ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 3 γρ. θυμάρι φρέσκο

Για το μείγμα κανέλα-ζάχαρη

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. κανέλα

Για το μείγμα για λουκουμάδες

  • 175 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 175 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 215 γρ. νερό
  • 200 γρ. γάλα
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. αλάτι
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. μαγιά ξηρή

Για τους λουκουμάδες

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με το ηλιέλαιο μέχρι το λάδι να φτάσει τους 190°C. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι μια – μια κουταλιά στο λάδι. Αν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνοντας χυλό με το ένα χέρι και σφίγγοντάς τον, ενώ μαζεύουμε με ένα κουτάλι αυτό που θα βγει από το πάνω μέρος του χεριού μας. (Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την ειδική συσκευή με τη σκανδάλη.) Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα από την κάτω πλευρά τους, γυρίζουμε πλευρά και τηγανίζουμε για λίγο ακόμη. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και στεγνώνουμε καλά. Περνάμε τους λουκουμάδες από το μίγμα της κανέλας με τη ζάχαρη ώστε να επικαλυφθούν ελαφρώς.

Για το αρωματισμένο μέλι (για 500 γρ.)

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά περίπου μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά και αφήνουμε στην άκρη ώστε να αφήσουν το άρωμά τους. Σουρώνουμε από ψιλή σήτα. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Για το μείγμα κανέλα-ζάχαρη

Αναμειγνύουμε τα υλικά.

Για το μείγμα για λουκουμάδες

Ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα στους 35°C περίπου, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και αναμειγνύουμε. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα το μείγμα της μαγιάς, προσέχοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.  Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 60΄. «Ξεφουσκώνουμε» τη διογκωμένη ζύμη που είναι πλέον έτοιμη για τηγάνισμα.

Πριν το τηγάνισμα προσέχουμε η θερμοκρασία της ζύμης να είναι στους 18°C με 20°C και το λάδι τηγανίσματος στους 165°C -175°C.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER