Μανιτάρια στιφάδο Μανιτάρια στιφάδο

Μανιτάρια στιφάδο

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 40 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (4 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κοκκάρια, καθαρισμένα
  • 100 γρ. μπέικον, σε μικρό καρέ
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. μαυροδάφνη
  • 50 γρ. πελτές
  • 40 γρ. σκόρδο, σκελίδες, σπασμένες
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 200 γρ. ζωμός μανιτάρι

Για τα ψητά μανιτάρια

  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, καθαρισμένα, ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια
  • 200 γρ. πλευρώτους, καθαρισμένα, σε μεγάλα κομμάτια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα περιμετρικά σε όλες τους τις πλευρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καβουρδιστεί και αυτό ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε τα 50 γρ. από το βούτυρο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς το βούτυρο και να μαγειρευτούν τα κρεμμύδια μέσα σε αυτό. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, την αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί μέσα στο κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα αποξηραμένα μανιτάρια, το θυμάρι, τον ζωμό μανιτάρι και φέρνουμε σε βρασμό. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση, έτσι ώστε το φαγητό μας να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται, για 20 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, την αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε το θυμάρι, προσθέτουμε τα ψητά μανιτάρια, το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχει χυλώσει η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Για τα ψητά μανιτάρια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Απλώνουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί, προσέχοντας να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα σε όλη τους την επιφάνεια, για 15-20 λεπτά περίπου.

Για το πιάτο

  • ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κοκκάρια, καθαρισμένα
  • 100 γρ. μπέικον, σε μικρό καρέ
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. μαυροδάφνη
  • 50 γρ. πελτές
  • 40 γρ. σκόρδο, σκελίδες, σπασμένες
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 200 γρ. ζωμός μανιτάρι

Για τα ψητά μανιτάρια

  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, καθαρισμένα, ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια
  • 200 γρ. πλευρώτους, καθαρισμένα, σε μεγάλα κομμάτια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα περιμετρικά σε όλες τους τις πλευρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καβουρδιστεί και αυτό ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε τα 50 γρ. από το βούτυρο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς το βούτυρο και να μαγειρευτούν τα κρεμμύδια μέσα σε αυτό. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, την αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί μέσα στο κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα αποξηραμένα μανιτάρια, το θυμάρι, τον ζωμό μανιτάρι και φέρνουμε σε βρασμό. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση, έτσι ώστε το φαγητό μας να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται, για 20 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, την αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε το θυμάρι, προσθέτουμε τα ψητά μανιτάρια, το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχει χυλώσει η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Για τα ψητά μανιτάρια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Απλώνουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί, προσέχοντας να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα σε όλη τους την επιφάνεια, για 15-20 λεπτά περίπου.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner