VIDEO DIRECTIONS
Για το πιάτο
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα περιμετρικά σε όλες τους τις πλευρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καβουρδιστεί και αυτό ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε τα 50 γρ. από το βούτυρο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς το βούτυρο και να μαγειρευτούν τα κρεμμύδια μέσα σε αυτό. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, την αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί μέσα στο κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα αποξηραμένα μανιτάρια, το θυμάρι, τον ζωμό μανιτάρι και φέρνουμε σε βρασμό. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση, έτσι ώστε το φαγητό μας να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται, για 20 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, την αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε το θυμάρι, προσθέτουμε τα ψητά μανιτάρια, το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχει χυλώσει η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε.
Για τα ψητά μανιτάρια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Απλώνουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί, προσέχοντας να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα σε όλη τους την επιφάνεια, για 15-20 λεπτά περίπου.
Σχόλια