Σούπα από αρακά & μπρουσκέτα με απάκι Σούπα από αρακά & μπρουσκέτα με απάκι

Σούπα από αρακά & μπρουσκέτα με απάκι

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.3 (15 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη σούπα αρακά

  • 250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. αρακάς
  • 700 γρ. ζωμός κοτόπουλο 
  • 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο, κλωνάρια
  • χυμός λεμονιού
  • αλάτι

Για τη μπρουσκέτα

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
  • 100 γρ. απάκι, κομμένο σε φέτες
  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σούπα αρακά

Φέρνουμε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό σε βρασμό και βράζουμε τον αρακά (προσθέτοντας τόση ποσότητα ώστε να μη σταματήσει ο βρασμός. Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία). Παγώνουμε τον αρακά σε νερό με πάγο και σουρώνουμε. Αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος, αυτό το βήμα μπορεί να παραλειφθεί, αυξάνοντας λίγο το χρόνο μαγειρέματος του αρακά στο παρακάτω στάδιο. 

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς. 

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το σκόρδο και, μόλις μυρίσουν, ρίχνουμε το ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου. 

Προσθέτουμε τον αρακά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1-2 λεπτά (3-4 λεπτά αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος). 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο, τοποθετούμε τα στερεά υλικά και λίγα από τα υγρά της σούπας στον κάδο του μπλέντερ και αλέθουμε, προσθέτοντας σιγά σιγά τα υπόλοιπα υγρά ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η σύσταση της σούπας. Αφού αλέσουμε τη σούπα, την περνάμε από ψιλή σήτα. 

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται και λίγο χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και τριμμένο δεντρολίβανο και συνοδεύουμε με την μπρουσκέτα.

* Αν δεν σερβίρουμε άμεσα, τοποθετούμε τη σούπα σε σκεύος που βρίσκεται μέσα σε μπεν μαρί με πάγο, ώστε η σούπα να κρυώσει γρήγορα και να διατηρήσει το έντονο χρώμα της.

Για τη μπρουσκέτα

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα. 

Αλατίζουμε, προσθέτουμε το απάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι και στρώνουμε το μείγμα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες του ψωμιού. 

Βάζουμε από πάνω το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Για τη σούπα αρακά

  • 250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. αρακάς
  • 700 γρ. ζωμός κοτόπουλο 
  • 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο, κλωνάρια
  • χυμός λεμονιού
  • αλάτι

Για τη μπρουσκέτα

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
  • 100 γρ. απάκι, κομμένο σε φέτες
  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι 

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σούπα αρακά

Φέρνουμε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό σε βρασμό και βράζουμε τον αρακά (προσθέτοντας τόση ποσότητα ώστε να μη σταματήσει ο βρασμός. Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία). Παγώνουμε τον αρακά σε νερό με πάγο και σουρώνουμε. Αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος, αυτό το βήμα μπορεί να παραλειφθεί, αυξάνοντας λίγο το χρόνο μαγειρέματος του αρακά στο παρακάτω στάδιο. 

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς. 

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το σκόρδο και, μόλις μυρίσουν, ρίχνουμε το ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου. 

Προσθέτουμε τον αρακά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1-2 λεπτά (3-4 λεπτά αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος). 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο, τοποθετούμε τα στερεά υλικά και λίγα από τα υγρά της σούπας στον κάδο του μπλέντερ και αλέθουμε, προσθέτοντας σιγά σιγά τα υπόλοιπα υγρά ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η σύσταση της σούπας. Αφού αλέσουμε τη σούπα, την περνάμε από ψιλή σήτα. 

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται και λίγο χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και τριμμένο δεντρολίβανο και συνοδεύουμε με την μπρουσκέτα.

* Αν δεν σερβίρουμε άμεσα, τοποθετούμε τη σούπα σε σκεύος που βρίσκεται μέσα σε μπεν μαρί με πάγο, ώστε η σούπα να κρυώσει γρήγορα και να διατηρήσει το έντονο χρώμα της.

Για τη μπρουσκέτα

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα. 

Αλατίζουμε, προσθέτουμε το απάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι και στρώνουμε το μείγμα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες του ψωμιού. 

Βάζουμε από πάνω το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER