Σαλάτα σπανάκι με χαλούμι Σαλάτα σπανάκι με χαλούμι

Σαλάτα σπανάκι με χαλούμι

ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.9 (29 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαλάτα

  • 30 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. χαλούμι, σε χοντρές φέτες
  • 250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο 
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • ελαιόλαδο για το χαλούμι
  • αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ξίδι μηλίτη
  • 50 γρ. χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 5 γρ. σκόρδο, τριμμένο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. νερό
  • ξύσμα λεμονιού
  • μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • θυμάρι, φύλλα, ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σαλάτα

Στρώνουμε σε ένα ταψί φύλλο σιλικόνης (silpat) ή λαδόκολλα. 

Τοποθετούμε το προσούτο στο ταψί και ψήνουμε στους 170-180°C μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και έντονο άρωμα. 

Μόλις κρυώσει και γίνει τραγανό, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια. 

Στεγνώνουμε το χαλούμι. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χαλούμι μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά κρούστα. Επαναλαμβάνουμε από την άλλη πλευρά. Το χαλούμι θα πρέπει να έχει ωραία κρούστα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά. 

Κόβουμε την κάθε φέτα σε τέταρτα. 

Στρώνουμε το σπανάκι σ’ ένα πιάτο, αλατίζουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το χαλούμι, το προσούτο και τα καρύδια. 

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα, που να χωράει άνετα όλα τα υλικά, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα. 

Σβήνουμε αμέσως με το ξίδι και τον χυμό λεμονιού, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσέχοντας μην καούμε από το κόχλασμα που θα δημιουργηθεί. 

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τα φρούτα, το σκόρδο και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. 

Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Προσθέτουμε το ξύσμα, λίγο μαϊντανό και λίγο θυμάρι και αλατίζουμε. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αραιώνουμε με το νερό αν χρειαστεί.

Για τη σαλάτα

  • 30 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. χαλούμι, σε χοντρές φέτες
  • 250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο 
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • ελαιόλαδο για το χαλούμι
  • αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ξίδι μηλίτη
  • 50 γρ. χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 5 γρ. σκόρδο, τριμμένο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. νερό
  • ξύσμα λεμονιού
  • μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • θυμάρι, φύλλα, ψιλοκομμένα

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σαλάτα

Στρώνουμε σε ένα ταψί φύλλο σιλικόνης (silpat) ή λαδόκολλα. 

Τοποθετούμε το προσούτο στο ταψί και ψήνουμε στους 170-180°C μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και έντονο άρωμα. 

Μόλις κρυώσει και γίνει τραγανό, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια. 

Στεγνώνουμε το χαλούμι. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χαλούμι μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά κρούστα. Επαναλαμβάνουμε από την άλλη πλευρά. Το χαλούμι θα πρέπει να έχει ωραία κρούστα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά. 

Κόβουμε την κάθε φέτα σε τέταρτα. 

Στρώνουμε το σπανάκι σ’ ένα πιάτο, αλατίζουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το χαλούμι, το προσούτο και τα καρύδια. 

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα, που να χωράει άνετα όλα τα υλικά, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα. 

Σβήνουμε αμέσως με το ξίδι και τον χυμό λεμονιού, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσέχοντας μην καούμε από το κόχλασμα που θα δημιουργηθεί. 

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τα φρούτα, το σκόρδο και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. 

Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Προσθέτουμε το ξύσμα, λίγο μαϊντανό και λίγο θυμάρι και αλατίζουμε. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αραιώνουμε με το νερό αν χρειαστεί.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner