ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σαλάτα

Στρώνουμε σε ένα ταψί φύλλο σιλικόνης (silpat) ή λαδόκολλα. Τοποθετούμε το προσούτο στο ταψί και ψήνουμε στους 150°C μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και έντονο άρωμα. Μόλις κρυώσει και γίνει τραγανό,  το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χαλούμι μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά κρούστα. Επαναλαμβάνουμε από την άλλη πλευρά. Το χαλούμι  θα πρέπει να έχει ωραία κρούστα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά. Κόβουμε την κάθε φέτα  σε τέταρτα. Στρώνουμε το σπανάκι σ’ ένα πιάτο, αλατίζουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το χαλούμι, το προσούτο και τα καρύδια. 

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα, που να χωράει άνετα όλα τα υλικά,  σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα. Σβήνουμε αμέσως με το ξίδι και το χυμό λεμονιού, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσέχοντας μην καούμε από το κόχλασμα που θα δημιουργηθεί. Ρίχνουμε τα φρούτα, το σκόρδο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αραιώνουμε με το νερό αν χρειαστεί. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και αλατίζουμε.

Σαλάτα σπανάκι με χαλούμι και σάλτσα από αποξηραμένα φρούτα

Average: 5 (6 ψήφοι)
ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη σαλάτα

    30 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες
    150 γρ. χαλούμι, σε  χοντρές φέτες
    250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
    50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
    ελαιόλαδο για το χαλούμι
    αλάτι

  • Για τη σάλτσα

    50 γρ. ζάχαρη
    50 γρ. ξίδι μηλίτη
    50 γρ. χυμός λεμονιού
    50 γρ. σύκα αποξηραμένα, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
    50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
    5 γρ. σκόρδο, τριμμένο
    60 γρ. ελαιόλαδο
    50 γρ. νερό
    Ξύσμα λεμονιού

CHEF ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Στο νέο του βιβλίο Chef από την αρχή, ο Γιάννης Λουκάκος εμπνεύστηκε από την παιδική του ηλικία, όταν...read more

Cooking Guide

Προέλευση Γηγενής, ερυθρή ποικιλία των Κυκλάδων... Διαβάστε περισσότερα
Το αβοκάντο μαυρίζει εύκολα, σχεδόν αμέσως μόλις... Διαβάστε περισσότερα

Instagram @yiannislucacos

Copyright © 2012 - 2017 yiannislucacos.gr
Όροι Χρήσης