Apple Crumble με παγωτό κανέλα

Apple Crumble με παγωτό κανέλα

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 3 (2 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τα μήλα

  • 420 γρ. μήλα πράσινα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια καρέ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2,5 γρ. βανίλια φυσική
  • 1 γρ. αλάτι
  • 70 γρ. νερό
  • 30 γρ. βούτυρο

Για το crumble

  • 175 γρ. βούτυρο
  • 225 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 75 γρ. παξιμάδι, τριμμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. κανέλα σκόνη
  • 2 γρ. αλάτι
  • παγωτό βανίλια

Για το παγωτό κανέλα (για 500γρ)

  • 250 γρ. γάλα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 γρ. αλάτι
  • 115 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. κρόκους αυγών
  • 5 γρ. κανέλα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μήλα

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το μήλο μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μήλο και το βούτυρο και σοτάρουμε το φρούτο μέχρι να καραμελώσει.

Ρίχνουμε το νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και στρώνουμε το μήλο σε ένα πυρίμαχο ταψάκι. 

Για το crumble

Στο πολυκοπτικό μηχάνημα ομογενοποιούμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το παξιμάδι.

Σπάμε τη ζύμη πάνω από το μήλο σε μικρά και πολλά κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι η ζύμη να πάρει ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή.

Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια.

Για το παγωτό κανέλα (για 500γρ)

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα, την κρέμα, τη μισή ζάχαρη, και το αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής. Καλύπτουμε το σκεύος και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Σουρώνουμε σε σήτα.

Στο μεταξύ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Με προσοχή, ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού.

Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα, αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και την περνάμε από τη μηχανή παγωτού, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Για τα μήλα

  • 420 γρ. μήλα πράσινα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια καρέ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2,5 γρ. βανίλια φυσική
  • 1 γρ. αλάτι
  • 70 γρ. νερό
  • 30 γρ. βούτυρο

Για το crumble

  • 175 γρ. βούτυρο
  • 225 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 75 γρ. παξιμάδι, τριμμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. κανέλα σκόνη
  • 2 γρ. αλάτι
  • παγωτό βανίλια

Για το παγωτό κανέλα (για 500γρ)

  • 250 γρ. γάλα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 γρ. αλάτι
  • 115 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. κρόκους αυγών
  • 5 γρ. κανέλα τριμμένη

Για τα μήλα

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το μήλο μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μήλο και το βούτυρο και σοτάρουμε το φρούτο μέχρι να καραμελώσει.

Ρίχνουμε το νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και στρώνουμε το μήλο σε ένα πυρίμαχο ταψάκι. 

Για το crumble

Στο πολυκοπτικό μηχάνημα ομογενοποιούμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το παξιμάδι.

Σπάμε τη ζύμη πάνω από το μήλο σε μικρά και πολλά κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι η ζύμη να πάρει ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή.

Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια.

Για το παγωτό κανέλα (για 500γρ)

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα, την κρέμα, τη μισή ζάχαρη, και το αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής. Καλύπτουμε το σκεύος και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Σουρώνουμε σε σήτα.

Στο μεταξύ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Με προσοχή, ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού.

Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα, αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και την περνάμε από τη μηχανή παγωτού, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER