Κέικ μήλου με σταφίδες και παγωτό καραμέλα

Κέικ μήλου με σταφίδες και παγωτό καραμέλα

ΓΙΑ ΦΟΡΜΑ 26 ΕΚ.
FiveStar: 
Average: 4.8 (19 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 470 γρ. μήλο πράσινο, καθαρισμένο, σε μεγάλα κομμάτια
  • 280 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 2 γρ. κανέλα σκόνη
  • 75 γρ. σταφίδα ξανθιά
  • 480 γρ. αμύγδαλα, αποφλοιωμένα
  • 10 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 αβγά
  • 145 γρ. μέλι

Για την επικάλυψη και το ψήσιμο

  • 250 γρ. μήλο πράσινο, χωρίς κουκούτσια, κομμένο στο μαντολίνο
  • 50 γρ. αμύγδαλο, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας

Για το πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα μήλα και τα μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν έντονο, χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε τα 50 γρ. από τη ζάχαρη, την κανέλα και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε το μείγμα σ' ένα πιάτο, για να κρυώσει.

Αλέθουμε στο πολυμηχάνημα τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα, το τζίντζερ και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν κρέμα και τέλος, ρίχνουμε το μείγμα του αμυγδάλου.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα μήλου και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί. 

Για την επικάλυψη και το ψήσιμο

Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα.

Στρώνουμε τα μήλα ομοιόμορφα στην επιφάνεια της ζύμης. Από πάνω πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.

Για το πιάτο

Σερβίρουμε το κέικ με παγωτό και σάλτσα καραμέλας.

Για το κέικ

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 470 γρ. μήλο πράσινο, καθαρισμένο, σε μεγάλα κομμάτια
  • 280 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 2 γρ. κανέλα σκόνη
  • 75 γρ. σταφίδα ξανθιά
  • 480 γρ. αμύγδαλα, αποφλοιωμένα
  • 10 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 αβγά
  • 145 γρ. μέλι

Για την επικάλυψη και το ψήσιμο

  • 250 γρ. μήλο πράσινο, χωρίς κουκούτσια, κομμένο στο μαντολίνο
  • 50 γρ. αμύγδαλο, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας

Για το πιάτο

Για το κέικ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα μήλα και τα μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν έντονο, χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε τα 50 γρ. από τη ζάχαρη, την κανέλα και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε το μείγμα σ' ένα πιάτο, για να κρυώσει.

Αλέθουμε στο πολυμηχάνημα τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα, το τζίντζερ και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν κρέμα και τέλος, ρίχνουμε το μείγμα του αμυγδάλου.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα μήλου και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί. 

Για την επικάλυψη και το ψήσιμο

Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα.

Στρώνουμε τα μήλα ομοιόμορφα στην επιφάνεια της ζύμης. Από πάνω πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.

Για το πιάτο

Σερβίρουμε το κέικ με παγωτό και σάλτσα καραμέλας.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner