Για τα ντολμαδάκια
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω και στην άλλη πλευρά με τα νεύρα βάζουμε στο κέντρο 25 γρ. γέμιση. Τυλίγουμε το ντολμαδάκι, πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ζεσταίνουμε το νερό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Αν θέλουμε να σερβίρουμε τους ντολμάδες κρύους, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος σκεπασμένους στο ψυγείο.
Για τη γέμιση κουσκούς και γαρίδες
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε τις γαρίδες από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν και να κοπούν σε χοντρό καρέ. Στην ίδια κατσαρόλα ιδρώνουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κουσκούς και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις κομμένες γαρίδες, την τριμμένη ντομάτα, τη λιαστή ντομάτα, τις ψητές ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμύδια, τον δυόσμο και αλατίζουμε. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
Tip: Φροντίστε οι ντολμάδες να είναι σωστά τυλιγμένοι, χωρίς κενά και να είναι σφιχτά στιβαγμένοι μέσα στη κατσαρόλα. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν άνοιγμα των ντολμάδων κατά το βράσιμο.
Tip: Τα κεφάλια από τις γαρίδες μπορούμε να τα προσθέσουμε κάτω από τα αμπελόφυλλα και να ενισχύσουμε τη γεύση που θα απορροφήσουν οι ντολμάδες.
Σχόλια