Ψωμί: Ποια είναι τα βασικά υλικά που απαιτούνται;

Ψωμί: Ποια είναι τα βασικά υλικά που απαιτούνται;

Τα βασικά υλικά για ψωμί είναι:

  • Αλεύρι

Το αλεύρι για ψωμί προέρχεται από δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι και διάφορα άλλα, με πιο συνηθισμένο από όλα όμως το σιτάρι. Για την παρασκευή ψωμιού χρειαζόμαστε σκληρό αλεύρι, το οποίο περιέχει υψηλά ποσοστά γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για το σωστό φούσκωμα του ψωμιού.

  • Μαγιά

Η μαγιά δίνει στο ψωμί τη γεύση και την υφή του. Ενεργοποιείται κάτω από κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας και απελευθερώνει αέρια που φουσκώνουν το ψωμί. Σκοτώνεται με την υψηλή θερμοκρασία του φούρνου. Υπάρχει σε δύο βασικές μορφές: φρέσκια και σε σκόνη. Τα 15 γραμμάρια φρέσκιας μαγιάς ισοδυναμούν με περίπου 7 γραμμάρια σκόνης.

  • Αλάτι

Το αλάτι είναι βασικό συστατικό, γιατί χωρίς αυτό το ψωμί είναι εντελώς αδιάφορο γευστικά. Επίσης το αλάτι επιβραδύνει τη δράση της μαγιάς και κατά συνέπεια το φούσκωμα του ψωμιού. Αυτό κατά κανόνα δημιουργεί καλύτερη γεύση στο ψωμί.

  • Νερό

Το νερό είναι το κύριο υγρό στην παρασκευή ψωμιού και η αναλογία του παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Συνήθως προστίθεται σε θερμοκρασία λίγο μεγαλύτερη από αυτή του ανθρώπινου σώματος, γύρω στους 40οC. Άλλο ένα υγρό που χρησιμοποιείται συνδυαστικά με το νερό είναι το γάλα, το οποίο προσδίδει γεύση και μαλακή υφή στο ψωμί.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner