Για το ριζότο
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε κάθε φορά ν' απορροφηθούν όλα τα υγρά, προτού ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σαφράν και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό).
Ρίχνουμε το καλαμάρι, τις γαρίδες, τους χυμούς από το μαγείρεμα των μυδιών και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα μυρωδικά και τα μύδια και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό.
Για τα αχνιστά μύδια
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μύδια μαζί με τα δύο είδη κρεμμυδιού.
Προσθέτουμε το κρασί, ρίχνουμε την πιπεριά και σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα έως ότου ανοίξουν τα μύδια.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρούμε τα κελύφη.
Κρατάμε τα μύδια μαζί με τους χυμούς από το μαγείρεμα τους.
Σχόλια