Αυγά σακσούκα (Shakshuka) με φέτα Αυγά σακσούκα (Shakshuka) με φέτα

Αυγά σακσούκα (Shakshuka) με φέτα

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 40 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (2 votes)

ΥΛΙΚΑ

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. πελτές ντομάτας
  • 4 γρ. κύμινο, σκόνη
  • 1 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 5 γρ. χαρίσα
  • 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 150 γρ. ντοματίνια ψητά, χοντροκομμένα
  • 6 αυγά
  • 150 γρ. φέτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 5 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, φύλλα, χοντροκομμένος
  • 5 γρ. μαϊντανός, φύλλα, χοντροκομμένος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ, το κύμινο, την πάπρικα, τη χαρίσα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σημείο που η σάλτσα σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά από τις ντομάτες και να ενσωματωθούν όλα τα αρώματα για περίπου 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μία κουτάλα ή την πίσω πλευρά από ένα κουτάλι δημιουργούμε στη σάλτσα λακούβες αρκετά μεγάλες ώστε να χωρέσουν μέσα τα αυγά. Σπάμε από ένα αυγό με προσοχή μέσα στην κάθε λακούβα και αλατίζουμε.

Μοιράζουμε τη τριμμένη φέτα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, σκεπάζουμε με ένα καπάκι το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ο κρόκος να είναι υγρός στο εσωτερικό του, για περίπου 4 με 6 λεπτά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη σάλτσα και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

 

 

Tips:
*Εναλλακτικά μπορείτε να τελειώσετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190C.

*Σερβίρουμε σε μπολ με φρυγανισμένο ψωμί στο πλάι

*Μπορούμε να αλλάξουμε τα μυρωδικά σύμφωνα με το γούστο μας.

*Δοκιμάστε ή προσθέστε και άλλα τυριά για να δημιουργήσετε μία πιο σύνθετη γεύση.

 

 

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. πελτές ντομάτας
  • 4 γρ. κύμινο, σκόνη
  • 1 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 5 γρ. χαρίσα
  • 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 150 γρ. ντοματίνια ψητά, χοντροκομμένα
  • 6 αυγά
  • 150 γρ. φέτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 5 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, φύλλα, χοντροκομμένος
  • 5 γρ. μαϊντανός, φύλλα, χοντροκομμένος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, τριμμένο

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ, το κύμινο, την πάπρικα, τη χαρίσα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σημείο που η σάλτσα σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά από τις ντομάτες και να ενσωματωθούν όλα τα αρώματα για περίπου 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μία κουτάλα ή την πίσω πλευρά από ένα κουτάλι δημιουργούμε στη σάλτσα λακούβες αρκετά μεγάλες ώστε να χωρέσουν μέσα τα αυγά. Σπάμε από ένα αυγό με προσοχή μέσα στην κάθε λακούβα και αλατίζουμε.

Μοιράζουμε τη τριμμένη φέτα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, σκεπάζουμε με ένα καπάκι το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ο κρόκος να είναι υγρός στο εσωτερικό του, για περίπου 4 με 6 λεπτά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη σάλτσα και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

 

 

Tips:
*Εναλλακτικά μπορείτε να τελειώσετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190C.

*Σερβίρουμε σε μπολ με φρυγανισμένο ψωμί στο πλάι

*Μπορούμε να αλλάξουμε τα μυρωδικά σύμφωνα με το γούστο μας.

*Δοκιμάστε ή προσθέστε και άλλα τυριά για να δημιουργήσετε μία πιο σύνθετη γεύση.

 

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER